Majoritatea romanilor nu sunt de acord cu interventia militara in Libia, conform unui sondaj de opinie realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).

68% dintre persoanele chestionate nu sunt de acord cu interventia militara in Libia, 28% o aproba, iar 4% nu au raspuns.

90% dintre respondenti au auzit de interventia militara din Libia si cei mai multi - 51% - cred ca aceasta a fost determinata de controlul asupra rezervelor de petrol libiene, in timp ce 42% sunt de parere ca motivul interventiei militare are ca scop protejarea civililor impotriva atacurilor armatei libiene.

40% dintre participantii la studiu apreciaza ca Romania ar putea fi afectata de evenimentele din Libia. Potrivit studiului sociologic, 66% dintre cei chestionati cred ca Romania ar trebui sa se abtina in chestiunea interventiei militare in Libia, 20% sunt de parere ca tara noastra ar trebui sa sustina aceasta interventie, iar 11% cred ca Romania ar trebui sa se declare impotriva.

84% dintre respondenti sunt de acord cu afirmatia "Traian Basescu a procedat corect atunci cand a spus ca "o interventie militara in Libia este riscanta'', iar 73% apreciaza drept corecta atitudinea Germaniei, care s-a abtinut la votul din Consiliul de Securitate al ONU si care nu participa la actiunile militare.

57% dintre cei intervievati au raspuns afirmativ la intrebarea "Presedintele francez Nicolas Sarkozy este responsabil pentru interventia militara din Libia ?" si 75% cred ca Gaddafi va pierde puterea in urma interventiei fortelor aliate.

58% au o parerea buna despre decizia Romaniei de a astepta decizia NATO

Sondajul IRES a fost realizat pe 21 martie, pe un esantion reprezentativ de 1.118 subiecti, prin metoda CATI si are o marja de eroare de 2,9%.