In fata Palatului Cotroceni, cine vrea sa protesteze trebuie sa stea la coada pentru autorizatie. Asociatia Revolutionarilor Anticomunisti "a antamat" anul trecut zona rezervata protestelor pe sapte luni. Declaratia a fost facuta chiar de presedintele Asociatiei, George Costin, care in octombrie anul trecut a fost numit de premierul Emil Boc la conducerea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989 (SSPR). "Autorizatia de protest a fost prelungita pana pe 17 aprilie 2011", a declarat Costin, precizand protestele din zona Leu au inceput "cu o luna inainte de venirea mea la Secretariat".

Proteste la Palatul CotroceniFoto: Hotnews

Cum sa scapi de jandarmi in timpul protestului

Presedintele Asociatiei Revolutionarilor Anticomunisti: Membrii asociatiei protesteaza de cinci luni in fata Palatului Cotroceni

George Costin

George Costin

Foto: Agerpres

George Costin este secretar de stat in cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989 (SSPR) si, in acelasi timp, detine functia de presedinte al Asociatiei Revolutionarilor Anticomunisti din Decembrie 1989 Romania. De la numirea in functia de secretar de stat, in octombrie anul trecut, Costin si-a pastrat functia de presedinte al asociatiei, dar a delegat atributiile catre vicepresedinti. Contactat de HotNews.ro, acesta a explicat ca asociatia pe care o conduce este cea care protesteaza in fiecare zi in fata Palatului Cotroceni, incepand din octombrie anul trecut.

"Autorizatia de protest a fost prelungita pana pe 17 aprilie 2011", a declarat Costin, precizand ca protestele din zona Leu au inceput "cu o luna inainte de venirea mea la Secretariat". "Este vorba despre probleme ramase nerezolvate inca de anul trecut si acesta este motivul pentru care membrii asociatiei protesteaza si astazi acolo. Crezurile noastre sunt Reforma Constitutionala promisa de guvernanti si de autoritati, tinand cont de pozitia poporului la cel mai recent referendum, Legea Lustratiei, precum si Legea neprescrierii tuturor crimelor", a explicat George Constantin.

Intrebat daca il considera vinovat pentru lipsa acestor reforme pe presedintele Traian Basescu, secretarul de stat a declarat ca "presedintelui i-am solicitat o mediere intre aceasta asociatie si CSM, Parchet, precum si celelalte institutii ale statului; mediere pe care o asteptam si acum".

In ceea ce priveste functia pe care o ocupa in cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989, institutie aflata in subordinea Guvernului, si protestele organizate de asociatia pe care inca o conduce, George Constantin sustine ca "eu nu pot sa ma impotrivesc acestui protest". "Colegii mei se bat pentru solutionarea crezurilor noastre", a precizat Constantin.

Primaria Bucuresti: Asociatia Revolutionarilor Anticomunisti are autorizatie de protest pana in aprilie, intre orele 09.00 - 18.00

Reprezentantii Primariei Bucuresti au declarat pentru HotNews.ro ca Asociatia Revolutionarilor Anticomunisti din Decembrie 1989 Romania are autorizatie de protest in fata Palatului Cotroceni, din data de 11.03.2011. Anterior, din luna octombrie 2010, in zona Leu din fata Palatului Cotroceni a avut autorizatie de protest Asociatia Revolutionarilor din Decembrie 1989 Metrou. Este vorba despre una si aceeasi asociatie, a explicat George Costin, care a explicat pentru HotNews.ro ca "Asociatia Revolutionarilor din Decembrie 1989 Metrou" si-a schimbat numele, anul acesta, in "Asociatia Revolutionarilor Anticomunisti din Decembrie 1989 Romania".

Asadar, in martie, dupa schimbarea numelui, membrii asociatiei au solicitat si au obtinut o noua autorizatie de protest, eliberata pentru perioada 18 martie - 17 aprilie, intre orele 09.00 - 18.00, au precizat reprezentantii Primariei Generale. Potrivit acestora, conform legii, "nu exista un timp minim sau/si maxim" pentru care se poate obtine autorizatie de protest. Singurele conditii pentru eliberarea acesteia sunt ca "locatia sa fie libera, iar scopul protestului sa justifice actiunea pentru o anume perioada".

"In situatia in care sunt mai multe cereri de organizare de evenimente indiferent de caracterul acestora, in acelasi loc si in aceleasi zile si intervale orare, acestea se solutioneaza in ordinea inregistrarii la PMB. La Palatul Cotroceni, din octombrie 2010 pana in prezent au organizat si desfasurat actiuni: Asociatia Revolutionarilor din Decembrie 1989 Metrou si Asociatia Revolutionarilor Anticomunisti din Decembrie 1989 Romania, in zona Leu", precizeaza reprezentantii Primariei Municipiului Bucuresti.

Remus Cernea catre jandarmi: Noi nu protestam, ne plimbam

Remus Cernea

Remus Cernea

Foto: Agerpres

Luni, la ora 11:00, reprezentantii a 15 organizatii neguvernamentale au incercat sa protesteze in fata Palatului Cotroceni, in zona Leu, fata de adoptarea legii "parteneriatului" dintre Stat si Biserica in domeniul asistentei sociale. Acestia ii solicita Presedintelui sa retrimita legea la Parlament pentru reexaminare, respectiv pentru retragerea acesteia din circuitul legislativ.

Jandarmii i-au somat, insa, pe cei aproximativ 20 de reprezentanti ai ONG-urilor sa "evacueze" zona, pentru ca nu au autorizatie de protest. Motivul: la doar cativa metri distanta, intr-un tarc cu grija realizat, in jur de 10 persoane erau prezente la protestul zilnic al Asociatiei Revolutionarilor Anticomunisti.

"Noi nu protestam, ne plimbam ca cetateni liberi ce ne aflam", a replicat Remus Cernea, copresedinte al Miscarii Verzilor. Exemplul acestuia a fost urmat imediat de toti ceilalti protestatari, care s-au plimbat timp de jumatate de ora prin fata Palatului Cotroceni. Marsul lor a fost curmat pentru cateva minute de actiunea de depunere la Palat a unei petitii, dupa care "plimbarea de primavara" a fost reluata.

Cele mai recente proteste de la Palatul Cotroceni

Pe 24 septembrie anul trecut, cateva mii de politisti au protestat in Bucuresti, folosind un intreg arsenal de scandari injurioase la adresa presedintelui, ministrului Blaga si a premierului. Politistii au cerut de la tribuna decenta si respect, dar in acelasi timp scandau: "M... Blaga / La puscarie cu Blaga! / Un pitic si un chior ne-au lasat in curu gol". Cantecul favorit al politistilor, adresat presedintelui, a fost: "Iesi afara, javra ordinara". Desi mitingul a fost aprobat pentru Piata Victoriei, politistii au decis sa incalce legea si sa marsaluiasca pana la Palatul Cotroceni. Mitingul s-a soldat cu demisia ministrului de Interne, Vasile Blaga, pe 27 septembrie.

Peste 5.000 de profesori si membri sindicali ai FSLI, FEN si Spiru Haretau protestat pe 5 octombrie 2010 in Capitala. Dascalii s-au impartit in doua tabere si au protestat atat in fata sediului Guvernului in Piata Victoriei, cat si la Palatul Cotroceni. In fata Palatului Cotroceni, profesorii au pus in joc si o mica sceneta in care rolurile lui Basescu, al lui Boc si al Guvernului au fost interpretate de catre un "pirat", un "vampir" si de catre "moarte".