Guvernul a interzis, duminica, prin Ordonanta de Urgenta, firmelor care colecteaza fier vechi sa achizitioneze metale feroase si neferoase utilizate in activitatea feroviara de la persoane fizice, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean. Operatorii care nu vor respecta aceasta prevedere risca amenzi cuprinse intre 20.000 si 40.000 lei.

Mai mult, operatori economici care realizeaza activitati de colectare a deseurilor industriale reciclabile risca sa-si piarda chiar autorizatia de colectare daca vor incalca aceasta regula.

"Contravenientul va achita, pe langa amenda contraventionala, si un tarif cu titlul tarif de despagubire, in cuantum egal cu valoarea elementelor feroviare, in contul CN CFR SA, CFR Calatori sau CFR Marfa, dupa caz, si va reveni acesteia ca venit extrabugetar. Sumele incasate vor fi folosite numai in activitatea de reparatii, modernizare si investitii in infrastructura feroviara sau material rulant, dupa caz", a declarat Ioana Muntean.

Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunilor se fac de persoanele imputernicite de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii. Interdictia este stabilita pentru o perioada de 2 ani de la data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta, iar termenul poate fi prelungit prin Hotarare de Guvern.

In ultimii ani, caile ferate romane au fost in nenumarate ori tinta hotilor de fier vechi, pe langa pagubele materiale acestia punand in pericol chiar circulatia trenurilor.