Guvernul a adoptat, duminica, 20 martie, la propunerea Ministerului Dezvoltarii, proiectul de lege care ii obliga pe proprietari sa-si intretina fatadele cladirilor pe cheltuiala proprie. In cazul in care proprietarii nu se achita de obligatii in termen de 12 luni de la notificarea trimisa de primarie, administratia locala va executa lucrarile cu bani de la buget, urmand sa recupereze suma cheltuita de la beneficiari, pana la data receptiei finale a lucrarilor.

"Propunerea legislativa a venit pe fondul constatarii cresterii ingrijoratoare a accidentelor grave provocate de desprinderea unor elemente de constructie de la nivelul fatadelor sau teraselor cladirilor care, prin nivelul avansat de degradare, pun in pericol siguranta si sanatatea populatiei. Totodata, nivelul avansat de degradare a fatadelor cladirilor genereaza scaderea calitatii arhitectural-ambientale a cadrului urban construit, scaderea calitatii mediului si vietii in comunitate si diminuarea interesului social, economic si turistic in si pentru zonele afectate", se arata intr-un comunicat al Ministerului Dezvoltarii.

Potrivit proiectului de lege, pentru a sprijini proprietarii imobilelor sa realizeze lucrarile de reabilitare a fatadelor cladirilor, Guvernul va facilita acordarea de credite bancare de la institutii de credit, cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata.

Finantarea va fi impartita astfel: minimum 10% din surse proprii ale beneficiarului si maximum 90% prin credit garantat prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. - I.F.N.

Perioada de rambursare a creditelor bancare cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata este de maximum 5 ani. In cazul persoanelor care inregistreaza venituri medii nete lunare pe membru de familie sub castigul salarial mediu net lunar pe economie primariile pot acoperi integral cheltuielile necesare reabilitarii fatadei.

Legea va intra in vigoare dupa ce va fi adoptata de Parlament si promulgata de presedinte.

Acest proiect de lege a starnit numeroase controverse in randul arhitectilor, acestia acuzand ca ar distruge cartierele construite in secolele XVIII-XIX.