Statul roman acopera doar o parte din costul de transport al cetatenilor romani din Japonia care vor sa revina in tara, iar acestia trebuie sa suporte la randul lor anumite cheltuieli, prin angajamente de plata, deoarece pe bani publici nu pot fi facute acte de caritate, a afirmat premierul Emil Boc, potrivit Mediafax.

El a raspuns astfel intrebat de jurnalisti cum comenteaza faptul ca multi dintre romanii aflati in Japonia s-au plans de faptul ca nu au avut bani pentru transportul in tara, desi au dorit sa revina in Romania.

Premierul a explicat ca suma aferenta deplasarii avionului pana la Tokyo este suportat de statul roman, iar romanii care doresc sa revina in tara trebuie sa suporte la randul lor o parte din cheltuieli, dar prin angajamente de plata, nu prin achitarea efectiva a banilor la momentul urcarii in avion.

"Nu se pot face acte de caritate pe bani publici. Trebuie sa existe un echilibru atunci cand este vorba de utilizarea banului public", a spus Boc.

Bugetul Ministerului Afacerilor Externe a fost suplimentat, duminica, de Guvern cu 1,1 milioane lei, pentru acoperirea cheltuielilor de transport si asistenta consulara pentru cetatenii romani aflati in Japonia si care doresc sa revina in tara.

Premierul a aratat, in conferinta de presa sustinuta dupa sedinta de duminica a Executivului, ca Guvernul va suporta "cursul de dus", pentru ca avionul a plecat pentru a-i aduce pe cetatenii romani care se afla in Japonia, si ca impreuna cu compania a fost stabilita modalitatea de plata, inclusiv prin angajamente de plata.