Ministrul de Externe, Teodor Baconschi a declarat luni ca toate acuzatiile si comentariile aparute in legatura cu pretul biletelor de avion, pe care romanii intorsi din Japonia trebuie sa-l plateasca companiei Tarom dovedesc incapacitatea unora de a fi solidari: "observ ca desi am facut toate eforturile pentru a putea salva romani in acest lant de crize din Libia si Japonia, apar controverse legate de pret; pretul a fost partial subventionat de Guvern, pentru ca altfel ar fi fost dublu; pentru acoperirea cheltuielilor era vorba, dar ar fi trebuit sa plateasca 2000-3000 de euro; romanii din Japonia au in general o situatie buna", a spus Baconschi, la finalul audierilor din comisia parlamentara de politica externa.

Romanii intorsi in tara s-au plans de pretul biletelor de avion, desi statul le-a permis sa plateasca o mie de euro pentru un bilet de adult si 500 de euro pentru un copil in decursul a sase luni.

Aeronava TAROM cu destinatia Bucuresti - Tokyo - Bucuresti a aterizat duminica seara pe aeroportul Otopeni. La bordul aeronavei se aflau 30 de romani, majoritatea femei si copii.

Cetatenii romani nu au fost scanati radioactiv, deoarece atat autoritatile nipone, cat si cele sud-coreene nu au considerat necesara verificarea externa a radioactivitatii pasagerilor.