Presedintele Traian Basescu explica astazi in cadrul Telejurnalului de la ora 20.00 pozitia Romaniei fata de operatiunile militare din Libia, anunta site-ul televiziunii publice. Este prima reactie oficiala a presedintelui Romaniei de la adoptarea rezolutiei Consiliului de Securitate al ONU privind impunerea unei zone de interdictie aeriana deasupra Libiei.Presedintele Basescu a declarat, dupa sedinta Consiliului European de vineri, 11 martie, ca instituirea zonei de interdictie aeriana ar trebui sa fie o misiune asumata de NATO, nu de Uniunea Europeana si ca "Romania nu sustine o solutie militara in Libia".

"Romania este total impotriva asumarii de catre Uniunea Europeana a initierii si realizarii unei zone in care sa nu se zboare, no fly zone, lucru pe care l-am sustinut si in Consiliu, aducand argumente, printre altele, chiar legate de misiunea Uniunii Europene. O astfel de misiune este o misiune pe care si-o poate asuma NATO si nu Uniunea Europeana. (...) In acest moment, Romania nu sustine o solutie militara in Libia. Consideram ca poate fi o eroare politica majora", a declarat presedintele Traian Basescu, vineri, 11 martie, dupa reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Conducerea NATO duminica daca Alianta Nord Atlantica se va alatura atacurilor desfasurate in Libia de coalitia internationala, in frunte cu Statele Unite, Franta si Marea Britanie, transmite AP, citand surse diplomatice.

Organismul international va hotari daca alianta se va implica in operatiunile desfasurate de coalitie sau se va limita la a oferi sprijin logistic, de spionaj si de alta natura statelor care iau parte la interventie.

Mai multe tari membre ale NATO au declarat ca nu vor lua parte la atacurile aeriene, reamintind ca alianta este deja puternic angajata in razboiul din Afganistan.