Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, sustine ca "americanii nu pot plati la nesfarsit securitatea europeana", iar statele UE pacifiste fac "imensa eroare" de a crede ca pacea este vesnica, criticand faptul ca statele membre UE nu reusesc sa aiba o politica comuna in domeniul apararii.

Baconschi a criticat, vineri, in cadrul conferintei cu tema "Identitate nationala-identitate europeana intr-o lume in reasezare", sustinuta la Universitatea "Petru Maior" din Targu Mures, faptul ca statele membre ale Uniunii Europene nu reusesc sa aiba o politica comuna in domeniul securitatii si apararii, iar bugetele militare pe care le aloca sunt in scadere, intrucat se bazeaza pe NATO si pe "comandamentul politico-militar" al Statelor Unite, in cadrul organizatiei nord-atlantice, relateaza Mediafax.

"Americanii nu pot plati la nesfarsit securitatea europeana. Europenilor li s-a cerut, dupa caderea comunismului, sa puna pe picioare o politica comuna de securitate si aparare, ca pilon al NATO. Nu s-a intamplat acest lucru, bugetele militare ale statelor membre continua sa scada. Nu exista decat cooperari consolidate intre anumite state membre, dar nu am reusit sa facem macar un inventar al resurselor militare disponibile la nivelul UE", a spus Baconschi.

El a dat ca exemplu faptul ca nimeni nu stie de cate elicoptere dispune Uniunea Europeana, la nivelul celor 27 de state membre, pentru a se putea face o planificare militara "in caz de agresiune directa asupra Uniunii".

Baconschi a subliniat, in acest context, ca statele europene pacifiste fac "imensa eroare" de a crede ca pacea este vesnica.

"Ne bazam pe NATO, pentru ca nu avem alta sursa de securitate, dar am vrea ca NATO sa ramana nu numai sub comandament politico-militar american, ci si pe bugetul american, care asigura 80 la suta. In rest, avem doar Franta, Marea Britanie care au arme nucleare si un buget militar respectabil si un mare numar de state europene pacifiste, carora li se pare ca pacea nu poate fi decat vesnica, daca a durat in ultimii 60 de ani - o imensa eroare si un mod iresponsabil de a ignora lectiile elementare din ultimele doua - trei milenii, de cand avem cronici de specificitate ale razboaielor", a spus Baconschi.

El a adaugat ca UE "sta cam prost" cu unitatea europeana, aratand ca pana la Tratatul de la Lisabona Uniunea nici macar nu avea personalitate juridica, cu identitatea si constiinta europeana.

Baconschi a sustinut, in acest sens, ca nu exista o identitate europeana fara asumarea traditiilor dreptului roman si ale iudeo-crestinismului, criticand faptul ca acest lucru nu a fost inscris in Tratatul de la Lisabona, "din scrupule si pudibonderii seculariste".

"Multa retorica, institutii extrem de sofisticate la Bruxelles, dar care nu comunica suficient de bine in Europa, ca noi sa ne simtim inainte de toate europeni si apoi romani, unguri, cehi, polonezi. Nu avem inca o constiinta europeana, teoria mea simpla este ca nu exista o identitate europeana fara asumarea traditiilor dreptului roman si ale iudeo-crestinismului. Patrimoniul crestin al Europei e parte din ce putem fi impreuna, ca europeni. Or, ati vazut ca din scrupule si pudibonderii seculariste, in preambulul Tratatului de la Lisaboina, care e de fapt o Constitutie europeana, nimeni n-a dorit sa mentioneze ca dreptul roman si Evanghelia lui Iisus Hristos sunt de fapt bazele culturii si civilizatiei europene. Or, daca noi suntem in aceasta amnezie, ne e rusine cu stramosii nostri, cu traditia modelata de crestinism - institutii, valori, texte si un panteon de figuri care au produs teologie, dar si teologie politica, atunci sa nu ne mire ca nu stim de unde venim si nici unde mergem", a spus el.

Baconschi a precizat apoi ca, in ceea ce priveste securitatea comuna a Europei, lipsesc vointa politica si banii, precizand ca se refera la a mentine un anumit procent din PIB-ul fiecarui stat membru, cel putin la nivelul cerut de NATO.