O aeronava Tarom a decolat vineri, ora 18.00, de pe aeroportul international Henri Coanda, cu destinatia Tokyo, pentru a efectua un zbor special, in vederea repatrierii cetatenilor romani, care au solicitat in mod expres acest lucru, iinformeaza ministerul de Externe.

MAE face apel la familiile cetatenilor romani, care se afla in Japonia, sa transmita rudelor lor informatiile referitoare la punctul de intalnire din aeroportul Narita, unde acestia vor trebui sa se prezinte cel tarziu sambata, 19 martie, pana la ora 11.00, ora locala, pentru formalitatile de imbarcare.

Plecarea aeronavei de la aeroportul Narita din Tokyo este prevazuta pentru sambata, 19 martie, ora 15.20, ora locala.

Guvernul Romaniei va suporta jumatate din costurile biletelor de avion pe aceasta cursa comerciala speciala, cetatenii romani urmand sa acopere cealalta jumatate, atat pentru adulti, cat si pentru copiii cu varste intre 1-14 ani. Copiii sub 1 an vor calatori gratuit.

Masura face parte din planurile de actiune puse in aplicare de catre statul roman pentru repatrierea in conditii de deplina siguranta a cetatenilor romani aflati in zone critice.

Cetatenii romani sau familiile acestora pot contacta Ambasada Romaniei la numarul de telefon +81.334.79.03.11 si celula de criza din cadrul Departamentului Consular al MAE, la numarul de telefon +40.21.319.21.37 sau la adresa de e-mail: drco@mae.ro.

Update: Ministerul Afacerilor Externe a transmis tuturor cetatenilor romani aflati in baza de date a Ambasadei Romaniei la Tokyo coordonatele punctului de intalnire din Aeroportul Narita, unde se pot realiza formalitatile de imbarcare pentru zborul special de revenire in Romania.

Astfel, persoanele care doresc sa se imbarce se vor prezenta la Aeroportul Narita Tokyo, Terminal 1, aripa de nord, etajul 4 ¬ Plecari, zona G, pana cel tarziu sambata, 19 martie, ora 11.00, ora locala.

O echipa de sprijin consular a MAE se va afla in zona sus-mentionata, precum si in Terminalul 1, aripa centrala, etajul 5, intr-un spatiu usor de identificat.

Persoanele care doresc sa se imbarce, inclusiv copiii, au nevoie de un document de calatorie valabil. Ambasada Romaniei la Tokyo continua sa acorde asistenta consulara necesara. Va fi acordata prioritate cazurilor umanitare, cetatenilor afectati sever de cutremur, femeilor si copiilor.

Persoanele care doresc sa se imbarce pot lua un bagaj de cala de cel mult 20 kg si un bagaj de mana. Animalele de companie nu sunt acceptate la bord.