Romania se va coordona cu statele membre UE si NATO, este "pe receptie" si va lua o decizia politica interna daca este cazul sa participe la operatiunea din Libia si sub ce forma ar putea face acest lucru, a declarat, vineri, ministrul de Externe Teodor Baconschi, referindu-se la decizia Consiliului de Securitate al ONU in privinta Libiei, potrivit Mediafax.

  • "A fost adoptata, in cazul Libiei, o intreaga serie de masuri. S-a inceput prin impunerea unui regim de sanctiuni impotriva liderului Muammar Kaddafi si a familiei sale, dupa mai multe dezbateri, atat in cadrul UE, cat si NATO, s-a ajuns la concluzia ca impunerea unei zone de interdictie aeriana trebuie sa aiba mandat ONU si din acest moment avem legitimitate din partea forului global pentru a actiona inclusiv cu mijloace militare, in dorinta de a proteja civilii in fata masurilor de o violenta disproportionata pe care acest regim terminal le-a asumat. Deci, este acest drept de a proteja civilii, care a fost invocat si care si-a facut loc si in filosofia juridica a Natiunilor Unite, avem aici un exemplu de aplicare a acestui drept de a proteja sau de ingerinta umanitara, cum se mai numeste", a afirmat seful diplomatiei de la Bucuresti, adaugand ca spera ca suferintele poporului libian sa inceteze cat mai repede.

Intrebat care va fi pozitia Romaniei, ministrul de Externe a spus ca Bucurestiul isi va coordona actiunile cu cele ale aliatilor sai din UE si NATO:

  • "Noi ne vom coordona cu statele membre si cu Comisia la nivelul UE si, bineinteles, cu aliatii nostri din NATO, pentru ca o astfel de operatiune poate fi sustinuta numai la nivelul NATO in Marea Mediterana. Suntem pe receptie si nu vom lipsi din acest exercitiu de coordonare politica a actiunii militare. Discutiile vor avea loc cat de curand, au avut loc deja exercitii de planificare politico-militara in cadrul NATO si reprezentantul Romaniei de acolo a participat, suntem pe receptie si vom proportiona in functie de o decizie politica interna daca e cazul sa participam si sub ce forma", a spus el.

Intrebat despre iminenta unei interventii militare in Libia, ministrul s-a aratat rezervat:

  • "Nu va pot spune o data. Avem mandatul ONU, acum va fi implementat, intram intr-o etapa operationala", a aratat el.

Mai multe tari, intre care Franta, Canada, Norvegia si Danemarca, vor participa la interventia militara in Libia, in urma rezolutiei adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, in timp ce Polonia intentioneaza sa acorde un sprijin logistic umanitar, potrivit AFP.

Consiliul de Securitate al ONU a votat joi seara, dupa trei zile de negocieri, o rezolutie care autorizeaza folosirea fortei impotriva trupelor colonelului Muammar Kaddafi, deschizand calea unor raiduri aeriene in Libia.