Riscul ca radiatiile din Japonia sa ajunga in Romania este mic, a afirmat la RFI ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Oficialul a mai precizat ca testele de rezistenta la centralele nucleare trebuie inasprite, dupa cutremurul din Japonia, pentru ca "nu-i de glumit!". El s-a declarat convins ca centrala de la Cernavoda va trece testele de rezistenta cerute de UE la nivel comunitar.

  • Evident ca si Romania se va supune acestor teste. De fapt, ceea ce s-a intamplat in Japonia demonstreaza faptul ca in momentul actual trebuie sa inasprim aceste regulamente, aceste monitorizari, aceste teste, pentru ca nu-i de glumit! Iata, Japonia, care a fost pe buna dreptate calificata ca una din cele mai sigure tari care au aceste lucruri puse la punct, pentru ca se stie ca e o zona seismica, iata ca a ramas neputincioasa in fata unei asemenea catastrofe nucleare, catastrofe de fapt in ceea ce priveste cutremurul, dar poate sa devina mult mai grav si desi sunt mai putine informatii oficiale, faptul ca imparatul a iesit acum doua zile si dupa 40 de ani a tinut un discurs de imbarbatare, inseamna ca sunt probleme foarte mari acolo.
  • Nu, din informatiile pe care le avem de la specialisti, nu exista acest risc (n.red. de a pica testele de rezistenta cerute de UE). Centrala nucleara de la Cernavoda functioneaza pe alte principii, deci nu functioneaza pe principiile pe care functioneaza aceste centrale din Japonia. Va trece acest test, sunt centrale moderne si care sunt asigurate la un cutremur mare, care speram ca nu va fi in Romania, deci aproape de opt pe scara Richter.

Miercuri, Borbely a afirmat ca in prezent nu exista vreun semnal ca ar fi posibil ca un nor radioactiv provenit din Japonia sa traverseze Romania.

Tarile membre ale UE au decis marti sa efectueze teste de rezistenta asupra centralelor nucleare de pe batranul continent la cutremure, valuri tsunami si atacuri teroriste, in urma valului de accidente care au avut loc in Japonia, a anuntat Comisia Europeana.

Aceste teste de rezistenta vor fi "realizate de experti independenti in anul in curs", a precizat comisarul european pentru Energie. "In saptamanile urmatoare, Comisia va pregati propuneri legate de continutul acestor teste si criteriile comune", a adaugat oficialul european.

"Este vorba de reevaluarea riscurilor, de tsunami, atacuri teroriste, cutremure si intreruperi de curent", a precizat acesta.

Citeste mai multe pe pagina de internet a RFI Romania.