Politistii si reprezentantii Garzii Financiare au reluat, vineri dimineata, controlul declansat la societatea Oil Terminal din Portul Constanta, fiind verificate atat documuntele contabile ale firmei, cat si stocurile. Directorul Oil Terminal, Silviu Wagner, a afirmat vineri, ca verificarile au reinceput la ora 8.00, asa cum era programat inca de joi, si probabil ca vor continua pana la ora 17.00, ca si in urma cu o zi, potrivit Mediafax.

El a precizat ca sunt verificate atat documuntele contabile ale firmei, cat si stocurile de materii, brute si finite, care fac domeniul de activitate al companiei.

Controlul la societatea Oil Terminal, la care participa zeci de inspectori ai Garzii Financiare, politisti si jandarmi, a fost declansat joi.

Directorul Oil Terminal, Silviu Wagner, declara ca se bucura ca acest control are loc, pentru ca astfel societatea va scapa de acuzatiile de coruptie.

Controlul are loc la scurt timp de la retinerea, pentru fapte de coruptie, a fostului director al SC Oil Terminal Constanta, Stefan Ene.

"Scopul actiunii comune consta in verificarea documentelor privind autorizarea si functionarea antrepozitelor vamale, legalitatea utilizarii sistemelor de depozitare, transfer si masurare. Totodata, va fi verificata legalitatea privind provenienta produselor energetice detinute si eliberarea acestora din antrepozite", se arata intr-un comunicat de presa de joi al Ministerului Administratiei si Internelor.

Controalele vizeaza infractiuni ce prejudiciaza bugetul de stat si submineaza economia nationala prin introducerea si distribuirea ilegala de marfuri in zona porturilor de la Marea Neagra.

Totodata, autoritatile urmaresc prevenirea si combaterea neachitarii taxelor si impozitelor aferente operatiunilor comerciale si destructurarea grupurilor infractionale specializate in infractiuni de crima organizata.

Oil Terminal are activitati de import export cu produse petroliere, brute sau finite, si produse petrochimice, actionarul majoritar al firmei fiind statul roman, cu peste 59 la suta din actiuni.

  • Basescu: Nicio vama nu trebuie sa ramana necontrolata, Portul Constanta este o prioritate

Presedintele Traian Basescu a declarat, la sfarsitul lunii februarie, ca nicio vama nu trebuie sa ramana necontrolata, vazand ce s-a intamplat pana acum, seful statului mentionand ca Portul Constanta trebuie sa fie, si este, o prioritate.

Tot atunci, seful DNA, Daniel Morar, afirma ca i se pare nefiresc sau nejustificat statistic faptul ca intr-o zona in care este port nu exista dosare penale, Portul Constanta fiind o zona cu potential criminologic, procurorul raspunzand unei intrebari privind o ancheta in acest loc.

Daniel Morar a sustinut ca poate fi vorba de o pasivitate a procurorilor constanteni, care ar trebui sa aiba o activitate proactiva.

"Mie mi se pare oarecum nefiresc sau nejustificat statistic ca intr-o zona care cuprinde principalul port al tarii s.a.m.d. ... unde avem Dunare, sa nu avem dosare, pentru ca nu cred ca asta inseamna ca nu avem activitate infractionala", afirma Daniel Morar.