VIDEO Teodor Baconschi: L-am rugat pe ambasadorul Ungariei la Bucuresti sa se delimiteze de adaugirile din presa la mesajul lui Viktor Orban

de Luminita Pirvu     HotNews.ro
Joi, 17 martie 2011, 12:56 Actualitate | Esenţial


Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat joi, la sedinta comisiilor reunite de politica externa, ca l-a rugat pe ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oskar Fuzes, sa se delimiteze de "adaugirile" care au aparut in presa la mesajul premierului Ungariei Viktor Orban.

"I-am chemat pe reprezentantii ambasadei chiar ieri (miercuri, n.r.) pentru a cere explicatii, iar azi a fost convocat la MAE insusi ambasadorul, care a prezentat mesajul scris al lui Viktor Orban si traducerea ambasadei. (...) L-am rugat pe ambasador sa nu dea doar scrisoarea, ci si sa se delimiteze de aceste adaugiri care au fost atribuite premierului ungar. Prin compararea textului aparut in presa cu cel al scrisorii premierului Ungariei, rezulta ca in presa au aparut adaugiri", a explicat el.In timpul audierilor, presedintele Comisiei de politica externa de la Senat, Titus Corlatean, a declarat ca relatia dintre Ungaria si Romania a fost in ultimele luni "mai degraba dezechilibrata".

"Si noi suntem interesati sa avem o relatie pozitiva, bazata pe respect reciproc si pe buna vecinatate. In ultimele luni, insa, aceasta relatie a parut mai degraba dezechilibrata. In trecut, atunci cand au existat excese, partea romana a stiut sa gaseasca modalitatile europene de a le stopa. Problema care a aparut, si nu ne referim aici doar la declaratia premierului Ungariei, Viktor Orban, a fost o urmare a unui sir de declaratii, la inalt nivel, de la Budapesta, la care nu a existat reactie la nivelul Presedintiei si Guvernului de la Bucuresti", a declarat Corlatean.

Audierea ministrului de externe s-a desfasurat cu usile inchise. La finalul sedintei, Titus Corlatean a precizat ca Parlamentul asteapta ca pe viitor reactia autoritatilor romane sa fie prompta la astfel de declaratii venite din partea oficialilor Ungariei.

"Eu cred ca mesajul nostru, al Parlamentului, a fost clar. Asteptam ca reactia autoritatilor romane sa fie prompta. Acest mesaj este extrem de puternic. Sper ca institutiile guvernamentale vor trata cu mai multa raspundere aceste  derapaje care apar din partea guvernarii FIDESZ", a spus Corlatean.

Sa fie Ardealul cum a fost si natiunea ungara cum a fost, a fost mesajul citit la manifestarile de marcare a Revolutiei de la 1848-1849, organizate, marti, de Partidul Civic Maghiar (PCM) si de Consiliul National Secuiesc (CNS) la Targu Mures, ca venind din partea premierului ungar Viktor Orban.

"Ar fi bine ca ungurimea din Ardeal sa nu dureze doar 2-3 generatii, ci sa se mentina in continuare prin fluctuatiile generatiilor, in mod absolut normal, liber, lucrand pentru comunitate. Sa ne aducem aminte de stapanii Ardealului, de sotiile lor, care au fost un exemplu de toleranta, domnitorii Ardealului care au inteles ca Ardealul trebuie sa fie un pamant de solidaritate. Un lucru este foarte important: sa nu lasam steagul sa cada la pamant, pentru ca daca va cadea, cineva tot trebuie sa-l ridice. Trebuie sa predam generatiilor tinere capacitatea noastra intelectuala, forta noastra, credinta noastra, coloana noastra vertebrala. Este un mesaj de viitor, de speranta. Sa fie Ardealul cum a fost si natiunea ungara cum a fost. Asta va doresc din suflet", se arata in mesajul citit la Targu Mures.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a transmis discursul oficial al premierului Viktor Orban:

"Stimati concetateni!
Aceasta zi este sarbatoarea natiunii. Amintirea revolutiei si a luptei de eliberare este importanta, intrucat rezuma, in mod fidel, toti pilonii importanti ai identitatii noastre maghiare: mandria noastra nationala, cinstirea limbii si culturii noastre de sine statatoare, iubirea noastra de libertate. Toti maghiarii, fie ca traiesc pe pamantul natal, ori in orice alta parte a lumii, simt acelasi lucru: cand vine primavara, ne punem cocarda in piept si pornim sa sarbatorim.
Sarbatoarea nationala ne ofera ocazia, intotdeauna, sa pregatim o analiza a starii natiunii. Ce am realizat? Avansam pe un drum bun? In anii trecuti am sarbatorit printre indoieli. Dupa multa vreme, putem, din nou, sa salutam primavara, in libertate.
Ungaria s-a schimbat foarte mult, iar acum traieste lunile innoirii. Mai avem multe de facut, mostenirea noastra ne-a asezat in fata unor sarcini care ne pun la incercare. Am avut asemenea datorii, la care nu ne-am priceput si nici nu am vrut sa asteptam. Am infiintat ziua solidaritatii nationale si am facut posibil pentru maghiarii din exterior sa isi obtina cetatenia ungara fara sa-si paraseasca tinutul natal.
Acum ne indeplinim pe mai departe datoria fata de natiune. Noua Constitutie, al carei proiect l-am inaintat de Ziua Nationala, aseaza in sfarsit pe bazele demnitatii crezul nostru national, defineste solidaritatea tuturor maghiarilor si raspunderea Ungariei fata de toti membrii natiunii.
Va salut pe toti cu ocazia acestei sarbatori frumoase, datatoare de sperante. Va doresc tuturor multa putere, sanatate si Dumnezeu sa va ajute."


Citeste mai multe despre   


2939 vizualizari

 • -1 (13 voturi)    
  P E N I B I L (Joi, 17 martie 2011, 13:03)

  julia [anonim]

  Este jalnic si penibil modul in care au reactionat "profesionistii" din ministerul roman de externe.
  Daca nu era deschis subiectul in sedinta de ieri a Parlamentului nu s-ar fi intamplat nimic. Si asa reactia este tardiva, iar efectele s-au produs deja.
  Cata incompetenta si prostie trebuie sa mai suportam pentru a scapa de imaginea pe care o are Romania astazi in Europa?
  • +4 (10 voturi)    
   Filme de Buftea (Joi, 17 martie 2011, 13:47)

   Serghei "Miclovan" Nicolaescu [anonim] i-a raspuns lui julia

   Julia vezi ca ai vazut alt film.Filmul ala de ieri din parlament era cu modul jalnic si penibil in care au vrut sa reactioneze Ponta si Antonescu pe baza unor informatii citite din presa.Ei erau cu bata in balta.
   Ministernul Roman de Externe sunt domnii aia care reactioneaza diplomatic si european.Asa cum sunt normele europene.Adsta sunt neni aia buni.
   cat despre efecte care sau produs deja trebuie sa ne povestesti care sunt ca nu le vede nimeni.
   Ca sa scapam de imaginea pe care o avem in Europa trebuie sa NU ne comportam ca Ponta si Antonescu.Adica primitiv,nediplomatic si pripit.
   • -4 (6 voturi)    
    ha ha ha (Joi, 17 martie 2011, 13:53)

    Kimmi [anonim] i-a raspuns lui Serghei "Miclovan" Nicolaescu

    Mai Serghei, oare locul tau nu ar trebui sa fie pe undeva prin Piata Rosie scuipand seminte, asa sa fie, dupa ziua de ieri cand portocaliul s-a inrosit instantaneu ?
  • +4 (4 voturi)    
   Tokes-cetatenia e in acord cu pt 12 al Revolutiei (Joi, 17 martie 2011, 13:52)

   Informatie pe surse istorice [anonim] i-a raspuns lui julia

   Iata ce scria guvernatorul Teleki cancelarului Josika la 23 martie 1848 despre nevoia de a cenzura presa pt romani si germani:

   „Unii tineri nechibzuiţi au vociferat pentru libertatea presei dar după ce le-am explicat celor cu mai multă judecată că cenzura nu se poate desfiinţa, din cauza presei române şi germane, chiar în interesul maghiarilor, tinerii s-au liniştit.''

   La fel procedeaza chiar in acest moment Orban Viktor, in Ungaria, starnind protestele Europei si a opiniei publice din Ungaria (pe 15 martie 30.000 de unguri au demonstrat la Budapesta contra Legii presei).

   Ba chiar, la acel moment, iobagii romani din Transilvania au refuzat desfiintarea iobagiei daca e legata de uniunea cu Ungaria.
   Refuzul de a mai presta robota începe în fapt imediat după Adunarea Naţională de la Blaj din 3/15 Mai 1848 şi în popor se consideră că iobăgia a fost desfiinţată de către împărat, de către Simion Bărnuţiu şi de către episcopul Andrei Şaguna. Deşi oficial iobăgia a fost desfiinţată în 18 iunie 1848 de „Dumineca Sfintei Treimi”, dată fixată de către dietă, românii n-au vrut să accepte ideea că evenimentul s-a produs din mila domnilor, ci pentru că în epoca modernă deschisă de revoluţie, aceştia nu o mai puteau menţine, sau cum spunea poporul „i s-a plinit timpul!”, „i-a venit vremea”.Şedinţa dietei de la Cluj în care s-a proclamat formal desfiinţarea iobăgiei (6/18 iunie 1848), este descrisă extrem de plastic şi sugestiv de către un martor ocular (Ioan Oros aliasRusu).

   Cu o voce metalică tunătoare aproape, Wesselény Miklós îşi rosteşte discursul. După terminarea discursului, îşi aminteşte Oros, corpul dietal şi publicul «numai printr-o strigare năduşită şi scurtă, aşa zicând printr-o mârâitură de „să trăiască” (ejen) au dat expresiune bucuriei silite. Wesselényi s-a iritat şi le-a zis că la cuvintele de ştergere a robotelor şi dijmelor a crezut că o să-i crape urechile de strigătele de „ejen” pe care le va auzi; dar s-a auzit 'lossu morai altal' (maraitura) !
 • +4 (14 voturi)    
  Corect si de bun simt (Joi, 17 martie 2011, 13:20)

  Nik Balcescu [anonim]

  Asta face diferenta dintre popoare salbatice si needucate si popoare educate care respecta valori morale si au civilizatie de tip european.
  Cei care pun mana pe ciomag si lovesc inainte sa clarifice obiectul disputei nu au circumstante atenuante la tribunalul moral al civilizatiei europene.
  Prin Transnistria poate se reactioneaza asa.
  Reactia viscerala a lui Crin Laurentiu George Antonescu,Victor Viorel Ponta si Puiu "Make" Hasoti nu le face onoare si nici nu este europeana.Cine sunt ei si ce cauta in parlamentul Romaniei trebuie sa explice partidele care i-au trimis acolo.
  • +8 (8 voturi)    
   Ce e pct 12 al Revolutiei sarbatorite de maghiari? (Joi, 17 martie 2011, 13:34)

   Istorie si Mit [anonim] i-a raspuns lui Nik Balcescu

   Mereu mi-am pus întrebarea ce a însemnat cu adevărat 15 Martie 1848 pentru românii din Transilvania, deoarece istoriografia maghiară şi aceea impusă de Mihail Roller la noi în perioada stalinistă au făcut din această zi un mit.

   În fapt, momentul 15 Martie a fost expresia împletirii unor idei liberale cu idei conservatoare-naţionaliste cultivate cu mult înainte de 1848 şi care atunci au atins apogeul.

   Programul revoluţiei ungare elaborat în 15 Martie 1848 conţinea 12 puncte, dintre care 11 se regăseau şi în programul revoluţiei românilor din
   Transilvania, formulat în 15 Mai 1848 la Blaj.

   Al 12-lea punct prevedea uniunea Transilvaniei la
   Ungaria adică anexarea unui teritoriu care nu făcea parte din Ungaria şi care a şi constituit
   germenele unui război civil nimicitor.

   Uniunea forţată avea drept scop să salveze dominaţia etnică a aristocraţiei maghiare din Transilvania care se găsea într-o netă inferioritate numerică faţă de români.

   De altfel, Kossuth Lajos conştient de inimenta prăbuşire a feudalismului, prevestea (încă din 16 august 1846) că „Dacă miile de nobili şi-ar pierde averea, iar naţionalitatea lor s-ar reduce, cea mai mare parte a milioanelor care i-ar ocupa locul, nu va mai fi maghiară”.

   Se impunea deci intensificarea deznaţionalizării
   celorlalte etnii şi concomitent intensificarea naţionalismului maghiar atât în Ungaria cât şi în Transilvania.

   Veştile despre izbucnirea de la 15 Martie ajung în Transilvania cam în 6-7 zile.
   La Cluj, o primă manifestaţie are loc în 21 martie când studenţii maghiari demonstrează cu 12 steaguri roşu-alb-verde pentru a-şi sublinia adeziunea la cele 12 puncte de la Pesta. De atunci încolo, culorile roşu-alb-verde s-au identificat în aşa măsură cu uniunea încât maghiarii şi românii deopotrivă le-au şi numit: „simbolul uniunii”.

   În timpul războiului civil, secuii executau pe loc orice persoană care nu purta cocarda simbolică „roşu-alb-verde”, considerând că respectivul se opunea 'uniunii'.
  • +4 (4 voturi)    
   ? (Joi, 17 martie 2011, 13:47)

   Jak [anonim] i-a raspuns lui Nik Balcescu

   Tu prin ce ai postat te consideri apartinand unei civilizatii de tip european de care faci vorbire sau mai degraba primei categorii pe care o introduci in discutie?
   Stima si mandria...
   • +4 (4 voturi)    
    De ce imnul Ungariei e o ruga la Dumnezeu? (Joi, 17 martie 2011, 14:21)

    Istoria e Martorul romanilor [anonim] i-a raspuns lui Jak

    Multe sepranţe sincere s-au legat de 15 Martie 1848, mulţi români erau educaţi la şcoli maghiare şi în spirit maghiar şi credeau dacă nu în „Primăvara popoarelor” cel puţin în „spiritul timpului”.
    Masa mare a românilor ardeleni a îmbrăţişat însă drumul arătat de Simion Bărnuţiu şi Avram Iancu, drumul propriei revoluţii şi al egalităţii reale între fostul stăpân şi fostul iobag. Dar trebuie înţeles şi momentul istoric. Nu se putea transforma dintr-o dată mentalitatea unui stăpân de iobagi obişnuit să domine, într-o mentalitate de simplu cetăţean.

    Punctul 12 (uniunea), mentalitatea de stăpân şi şovinismul exacerbat au influenţat şi au grăbit
    izbucnirea războiului civil din Transilvania. Blestemul acestui război civil s-a concretizat în zeci de mii de morţi (cifra e în curs de cercetare), în sute de sate devastate şi incendiate.Ca expresie a intoleranţei religioase faţă de români au fost arse complet 41 de biserici ortodoxe şi 30 de biserici greco-catolice (şi 12 biserici greco-catolice arse parţial). Biserici ortodoxe jefuite în întregime 319, iar biserici greco-catolice 396.Deci rase de pe suprafaţa pământului 71 de biserici româneşti, numai pentru că erau româneşti şi complet jefuite 715 biserici româneşti, numai pentru că erau româneşti.

    Nu e de mirare că un jude primar, Buci Mihái intrând cu pipa aprinsă în biserica din Hunedoara, în 11 aprilie 1849, spărgând şi stricând totul în jur, printre sudalme, zicea că „Dumnezeul românilor o murit”.

    În 25 martie 1848 când ştirea despre evenimentele de la Pesta ajunge şi la Târgu Mureş, cancelistul român Samoil Poruţiu se adresează colegilor săi maghiari: „Fraţilor, pentru ce pretindeţi că toate sunt numai ungureşti? Haid’ să zicem şi să jurăm pe Dumnezeul popoarelor! Aceste puţine cuvinte au fost respinse cu dispreţ şi zgomot teribil”.

    Cele două documente (cu Buci şi Samoil Poruţiu) nu sunt întâmplătoare; la 1848 dar şi mai târziu, Dumnezeu era perceput de maghiari ca exclusiv „Dumnezeul mare al maghiarilor''
   • 0 (0 voturi)    
    Depinde (Joi, 17 martie 2011, 14:22)

    viziuneTele leu [anonim] i-a raspuns lui Jak

    Depinde la ce televiziune vezi stirea.Si inauntru fiecarei televizuni ce ziarist o plastografiaza.
    Poate fi si asa si altfel.Poate fi buna si rea.Poate fi ca unele surse relateaza sau din surse neconfirmate.Un metru are 90 centimetri sau chiar 110 daca zice Vantu.O betie a demagogiei si a minciunii care poate fi orice.Cine plateste mai bine are dreptate.Asa ca te las pe tine sa ghicesti cum va fi vremea maine.Simt miros de parlamentar.
  • 0 (0 voturi)    
   Deci Parlamentul nu e autoritate? :) (Joi, 17 martie 2011, 15:08)

   meioza [utilizator] i-a raspuns lui Nik Balcescu

   ”La finalul sedintei, Titus Corlatean a precizat ca Parlamentul asteapta ca pe viitor reactia autoritatilor romane sa fie prompta la astfel de declaratii venite din partea oficialilor Ungariei.”

   De aici aflăm că Titus Corlățean consideră că Parlamentul nu reprezintă o autoritate (sau că Parlamentul nu se consideră o autoritate)...
 • 0 (6 voturi)    
  PNL e subersiv ! (Joi, 17 martie 2011, 13:29)

  cornel [anonim]

  E mai rau decat PSD ,in care sunt mai multi "proletari" mai putin suversivi !
  Trebuie acordata mai multa atentie unor capete "infierbantate "din aces partid. Impreuna cu PSD-ul e format insa un USL toxic Mai toxic ca PRM.
 • +3 (7 voturi)    
  Era de asteptat........ (Joi, 17 martie 2011, 13:30)

  Mihai V [anonim]

  .....o interventie mai energica a ministrului nostru de externe. Actiunea incorecta a oficialilor unguri in Romania nu este de azi sau de ieri. Au dat de teren slab si actioneaza nestingheriti, in dezacord total cu cerintele pe plan international ale UE .Cand romanii au vrut sa -si sarbatoreasca, civilizat, Ziua nationala la Budapesta, au sarit ca arsi si au interzis TOTUL, iar ministrul nostru acum se ploconeste in fata ungurilor cautandu-le scuze. Organizatii paramilitare interzise in Ungaria, actioneaza nestingherit in Romania. Presedinte si guvern, daca nu sunteti capabili sa administrati Romania, dati-va urgent demisia.
  • +3 (3 voturi)    
   15 martie 1848 a fost inceputul unui genocid? (Joi, 17 martie 2011, 14:35)

   A magyarok Istene (Dumnezeu e al ungurilor) [anonim] i-a raspuns lui Mihai V

   Să vedem ce spune marele ziarist slovac
   Gustav Augustini la sfârşitul secolului al XIX-lea (1899). Într-un articol intitulat „Ura naţională” Gustav Augustini arată că pentru un popor creştin este o adevărată „aberaţie” a avea „Dumnezeu naţional”, adică un „Dumnezeu al maghiarilor” („a magyarok Istene”).
   Făcând o incursiune în psihologie, Gustav
   Augustini se întreabă dacă nu cumva în acest fenomen al Dumnezeului naţional se găseşte explicaţia pentru „ura naţională?”

   Ura, dispreţul pentru alte popoare, şovinismul, indiferent ce susţine istoriografia naţională maghiară, s-a manifestat din plin în războiul civil.Am putea da numeroase exemple, dar nu e locul aici. Vom menţiona doar 2-3 mai grăitoare şi mai puţin cunoscute. Unul ni s-a părut extrem de eclatant, acela al execuţiilor de la Uioara, când 150 de români au fost împuşcaţi.

   După fiecare împuşcătură, românului mort i se striga: „No, acuma cântă Deşteaptă-te
   române!” (Acest cântec naţional era deja cântat peste tot în Transilvania începând cu vara anului
   1848).

   Un alt exemplu zguduitor care denotă şi el dispreţ pentru „dreptul popoarelor”, este executarea prizonierilor de război români. Reiterăm: cazurile au fost numeroase.

   Aici îl dăm doar pe cel din Iernut.

   Bethlen János junior, comisarul gubernial al scaunului Mureş sesizează pe comandantul trupelor militare că în 28 octombrie 1848, la Iernut au fost spânzuraţi 23 de români prizonieri de război (fără aprobarea unui consiliu militar).

   Comisarul atrage atenţia că astfel de practici „ar putea degenera într-un război de exterminare etnică”. Din păcate din octombrie 1848 şi până în 13 august 1849 războiul acesta a şi devenit un război de exterminare etnică (sau, dacă vreţi, un război pentru „libertatea ungurească”!).

   Alt exemplu a fost ordinul lui Kossuth către generalul Josef Bem de a lua ostateci pe principalii conducători ai „răzvrătirii săseşti”, care vor trebui „neîntârziat condamnaţi la moarte'', iar Sibiul distrus ''din temelii''.
 • +5 (5 voturi)    
  Interesant (Joi, 17 martie 2011, 13:31)

  Berzelius [utilizator]

  Cele doua "traduceri" nu seamana catusi de putin una cu alta. Sa fie oare asa de greu de tradus un text?

  Dar oare unde putem gasi varianta oficiala, in limba maghiara? ca poate ne ajuta un translator impartial, gen Google Translate, sa pricepem continutul mesajului budapestan.
  • +2 (2 voturi)    
   Politica a invins Istoria (Joi, 17 martie 2011, 14:41)

   Ellyen Sabadcag: ''lanturi pt romani'' [anonim] i-a raspuns lui Berzelius

   Recapitulând şi concentrând tema dezbătută trebuie să constatăm că pentru români 15 Martie 1848 a însemnat un pas spre a declanşa propria lor revoluţie.
   S-a alcătuit un program revoluţionar în 16 puncte.
   S-au afirmat conducători destoinici care au reuşit să blocheze maghiarizarea şi să respingă uniunea. S-a realizat desfiinţarea iobăgiei între 15 mai şi 18 iunie când formal a fost acceptată şi de dietă.

   Revoluţia democratică a românilor din Transilvania nu a reuşit însă din păcate să ocolească războiul civil deoarece punctul 12 al programului maghiar era menit să salveze dominaţia etnică a aristocraţiei maghiare, o minoritate care a fost sprijinită cu trupe militare din afară.

   Toate aceste puncte au fost însă sintetizate genial scriitorul Alecu Russo care a ajuns să cunoască temeinic adevărata situaţie din Transilvania.

   El îi scrie lui Vasile Alecsandri:
   „În Ungaria liberă mi-am pierdut libertatea! Strigătul maghiar: „Ellyen sabadcág însemnează lanţuri pentru români''.

   În concluzie, mesajul lui 15 Martie 1848 pare a fi:
   „lanţuri pentru români!” Aşa a şi fost din 1867 până în 1918 şi din 1940 până în 1944.

   Din 1989 şi până azi de nenumărate ori politica a învins istoria.

   Dar dacă românii au învăţat ceva din istorie, cu ocazia aniversării zilei de 3/15 Mai 1848, ziua Revoluţiei românilor, va trebui să fie sărbătorită grandios iar preoţii ambelor confesiuni româneşti vor trebui să se roage pentru zecile de mii de români care şi-au vărsat sângele pentru libertate, egalitate şi fraternitate, deoarece, aşa cum spunea George Bariţiu,

   ''sângele romanilor nu este cu nimic mai puţin preţios decât al altor popoare.''

   Romania, stat national unitar al romanilor, va trai si nu se va inclina nimanui !
  • -1 (3 voturi)    
   Nu a fost nicio greseala de traducere (Joi, 17 martie 2011, 15:32)

   Mircea [anonim] i-a raspuns lui Berzelius

   Nu este nicio greseala de traducere. Mesajul lui Orban a fost citit de sotia (!?) ambasadorului Ungariei la Bucuresti. Poate individul asta ar trebui sa explice in ce calitate a fost trimisa aceasta doamna la Tg. Mures. Individa a completat mesajul lui Orban cu consideratii personale, fara sa spuna unde s-a terminat mesajul premierului maghiar si unde au inceput consideratiile ei. In mod normal, acest moment ar trebui calificat drept un incident diplomatic grav, iar ambasadorul Ungariei ar trebui rechemat la Budapesta. Nu inteleg de ce nimeni nu explica ce s-a petrecut de fapt, e cu atat mai grav daca Baconschi trece sub tacere acest incident jenant.
 • +3 (5 voturi)    
  nu sunt adaugiri facute de presa (Joi, 17 martie 2011, 13:33)

  sorin [anonim]

  "Adaugirile" despre care vorbeste domnul Baconschi nu le-a facut presa, de capul ei. Adaugirile au fost facute de sotia ambasadorului, care a citit mesajul lui Orban si apoi s/a apucat sa-si exprime parerei personale despre Ardeal, fara sa specifice ca mesajul premierului se terminase. E cam greu ca dl Fuzes sa se delimiteze de sotia lui....Rusine!!
 • +3 (3 voturi)    
  mda (Joi, 17 martie 2011, 13:34)

  YBT [anonim]

  Sper că l-a rugat în genunchi şi cu lacrimi în ochi.
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Joi, 17 martie 2011, 14:21)

   dan [anonim] i-a raspuns lui YBT

   Desigur, doar asta e pozitia preferata!
   Am exersat-o mult in ultimul timp!
 • -2 (6 voturi)    
  Titus "Stee" Corlateanul (Joi, 17 martie 2011, 13:36)

  Mama Dolores Bayer [anonim]

  Baiatul lui Sugar Daddy "Ady" Nastase ,uns cu toate alifiile politici personal de Ady,Titus "Steel" Corlateanul incearca sa spele decedatul ca sa arate mai frumos.Vrea sa scoata toate petele chiar la temperatura redusa.Intr-un cuvant vrea sa il albeasca pe Ponta.Ca nu e chiar clara cu discursul ala ca au fost niste actiuni din" ultimile luni" .Pentru aceste actiuni din "ultimile luni" ,aseara nevoie mare Ponta si cu Crintonescu s-au gandit sa ii trimeata parlamentul lui Orban Viktor prim ministrul Ungariei o luare de pozitie pentru discursul lui din 15 martie .Logica de "Steel " ce vreti. L-am vazut la tv in urma cu zile.A adoptat un stil de sotie de presedinte de scara de bloc care ameninta vecinele cu represalii la intretinere daca nu i se acorda respectul cuvenit.Intepat si tafnos nevoie mare ca unul care s-a ajuns da nu e sigur ca vede lumea,se da in stamba.Jigneste si ironizeaza cum l-a invatat Arogantul in cei 7 ani de instruire.Ca n-avea saracul.
  • +1 (1 vot)    
   Il stiu pe baiat (Joi, 17 martie 2011, 14:43)

   Papa bun [anonim] i-a raspuns lui Mama Dolores Bayer

   Vrei sa zici Steel Cotarlateanu.Il stiu.este un fin telectual de la noi din Zabrauti.Sta la 4 si are antena de dolce .De el zizi?
 • -3 (7 voturi)    
  ce este pe siteul lui (Joi, 17 martie 2011, 13:45)

  visio [anonim]

  Viktor Orban, nu este deplasat; faptul că unii unguri visează să recupereze Transilvania este la fel de real cum Basarabia este pământ românesc; și la fel de real este că decizia puterilor europene, la sfârșitul ultimului război mondial, de a înapoia României ce este al ai de drept a fost un act de justiție internațională oricând repetabil și oricând valabil.
  e dreptul ungurilor să strige cât vor că Ardealul este al lor, realitatea este una singură și nu poate fi schimbată decât în anumite condiții; aceleași de acum 50 ani; încă o dată, de data asta definitiv, ungaria va primi lecția cuvenită; de dsata aceasta plătim noi transportul pentru toți...
 • -1 (7 voturi)    
  papagalii (Joi, 17 martie 2011, 13:47)

  MirceaA [utilizator]

  acum ar trebui ca ambasada Ungariei sa ceara papagalilor din opozitie sa-si prezinte scuzele.
  • -1 (3 voturi)    
   gresesti (Joi, 17 martie 2011, 13:54)

   ioan [anonim] i-a raspuns lui MirceaA

   nu opozitia reprezinta statul, ci cei in functie.
   daca liderul opozitie maghiare declara/actiona nu era asa de grav, ca nu el reprezenta voceau ungariei.
   la fel si la noi, lasa opozitia in pace. puterea strebuie sa actioneze potrivit. (nu discut daca a facut-o sau nu. ci doar faptul ca reactia puterii conteaza, nu scuzele opozitiei)
 • +2 (2 voturi)    
  Care ar fi ideea? (Joi, 17 martie 2011, 13:57)

  Florin [anonim]

  De ce au facut posibil pentru maghiarii din exterior sa isi obtina cetatenia ungara fara sa-si paraseasca tinutul natal?
  Ce tot umbla cu fofarlica! Obiectivul lor este UNGARIA MARE!
  Iar ministrul de externe trebuia sa-i solicite imperativ, nu sa-l roage.
 • +3 (5 voturi)    
  Greu de inteles? (Joi, 17 martie 2011, 14:15)

  Cris [anonim]

  Cred ca oricarui roman ii este greu sa inteleaga comportamentul unui partid (PNL) care vrea sa dea un presedinte de tara. Cum poti sa emiti un comunicat oficial bazat pe citate din presa? Aici nu e vorba de declaratii intre Antonescu si Boc, e vorba de doua state cu sensibilitati de sute de ani si trebuie bine analizata orice fraza. Antonescu a dovedit inca odata ca nu e capabil nici sa fie parlamentar (poate de aceea lipseste) dar sa ajunga presedinte de tara. Acest Antonescu dupa ce a picat motiunea spunea ca stia ca matematic nu are sanse sa treaca. Corect doar ca atunci alegatorii se intreaba de ce te-ai si i-ai mai deranjat cu motiunea. Daca vroia sa ajunga presedinte trebuia sa completeze cu ceva in genul..."dar am incercat pe intreg parcursul zilei sa convingem parlamentari de la putere sa ni se alature". Asa ceva nu a spus si ne-a aratat ca a fost doar un joc si o bataie de joc.
 • 0 (2 voturi)    
  Aiuritor!! (Joi, 17 martie 2011, 14:21)

  Florian [anonim]

  D-l Baconschi deviaza periculos! Cum poate cere unui ambasador sa se delimiteze de afrimatiile unui politrician si ale presei din statul pe care-l reprezinta!!! Si asta dupa ce acesta a prezentat declaratia PM ungar VO!
  Trabuia sa ceara lui Antenescu si lui Tonmata sa-si retraga declaratiile din Parlamenul Romaniei - dovedite fara suport! si aceasta cu atata mai mult cu cat ambii "leaderi" cerseau Congresului UDMR trecerea in opozitie acum catava zile!


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version