Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat joi, la sedinta comisiilor reunite de politica externa, ca l-a rugat pe ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oskar Fuzes, sa se delimiteze de "adaugirile" care au aparut in presa la mesajul premierului Ungariei Viktor Orban.

"I-am chemat pe reprezentantii ambasadei chiar ieri (miercuri, n.r.) pentru a cere explicatii, iar azi a fost convocat la MAE insusi ambasadorul, care a prezentat mesajul scris al lui Viktor Orban si traducerea ambasadei. (...) L-am rugat pe ambasador sa nu dea doar scrisoarea, ci si sa se delimiteze de aceste adaugiri care au fost atribuite premierului ungar. Prin compararea textului aparut in presa cu cel al scrisorii premierului Ungariei, rezulta ca in presa au aparut adaugiri", a explicat el.

In timpul audierilor, presedintele Comisiei de politica externa de la Senat, Titus Corlatean, a declarat ca relatia dintre Ungaria si Romania a fost in ultimele luni "mai degraba dezechilibrata".

"Si noi suntem interesati sa avem o relatie pozitiva, bazata pe respect reciproc si pe buna vecinatate. In ultimele luni, insa, aceasta relatie a parut mai degraba dezechilibrata. In trecut, atunci cand au existat excese, partea romana a stiut sa gaseasca modalitatile europene de a le stopa. Problema care a aparut, si nu ne referim aici doar la declaratia premierului Ungariei, Viktor Orban, a fost o urmare a unui sir de declaratii, la inalt nivel, de la Budapesta, la care nu a existat reactie la nivelul Presedintiei si Guvernului de la Bucuresti", a declarat Corlatean.

Audierea ministrului de externe s-a desfasurat cu usile inchise. La finalul sedintei, Titus Corlatean a precizat ca Parlamentul asteapta ca pe viitor reactia autoritatilor romane sa fie prompta la astfel de declaratii venite din partea oficialilor Ungariei.

"Eu cred ca mesajul nostru, al Parlamentului, a fost clar. Asteptam ca reactia autoritatilor romane sa fie prompta. Acest mesaj este extrem de puternic. Sper ca institutiile guvernamentale vor trata cu mai multa raspundere aceste derapaje care apar din partea guvernarii FIDESZ", a spus Corlatean.

Sa fie Ardealul cum a fost si natiunea ungara cum a fost, a fost mesajul citit la manifestarile de marcare a Revolutiei de la 1848-1849, organizate, marti, de Partidul Civic Maghiar (PCM) si de Consiliul National Secuiesc (CNS) la Targu Mures, ca venind din partea premierului ungar Viktor Orban.

"Ar fi bine ca ungurimea din Ardeal sa nu dureze doar 2-3 generatii, ci sa se mentina in continuare prin fluctuatiile generatiilor, in mod absolut normal, liber, lucrand pentru comunitate. Sa ne aducem aminte de stapanii Ardealului, de sotiile lor, care au fost un exemplu de toleranta, domnitorii Ardealului care au inteles ca Ardealul trebuie sa fie un pamant de solidaritate. Un lucru este foarte important: sa nu lasam steagul sa cada la pamant, pentru ca daca va cadea, cineva tot trebuie sa-l ridice. Trebuie sa predam generatiilor tinere capacitatea noastra intelectuala, forta noastra, credinta noastra, coloana noastra vertebrala. Este un mesaj de viitor, de speranta. Sa fie Ardealul cum a fost si natiunea ungara cum a fost. Asta va doresc din suflet", se arata in mesajul citit la Targu Mures.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a transmis discursul oficial al premierului Viktor Orban:

"Stimati concetateni!

Aceasta zi este sarbatoarea natiunii. Amintirea revolutiei si a luptei de eliberare este importanta, intrucat rezuma, in mod fidel, toti pilonii importanti ai identitatii noastre maghiare: mandria noastra nationala, cinstirea limbii si culturii noastre de sine statatoare, iubirea noastra de libertate. Toti maghiarii, fie ca traiesc pe pamantul natal, ori in orice alta parte a lumii, simt acelasi lucru: cand vine primavara, ne punem cocarda in piept si pornim sa sarbatorim.

Sarbatoarea nationala ne ofera ocazia, intotdeauna, sa pregatim o analiza a starii natiunii. Ce am realizat? Avansam pe un drum bun? In anii trecuti am sarbatorit printre indoieli. Dupa multa vreme, putem, din nou, sa salutam primavara, in libertate.

Ungaria s-a schimbat foarte mult, iar acum traieste lunile innoirii. Mai avem multe de facut, mostenirea noastra ne-a asezat in fata unor sarcini care ne pun la incercare. Am avut asemenea datorii, la care nu ne-am priceput si nici nu am vrut sa asteptam. Am infiintat ziua solidaritatii nationale si am facut posibil pentru maghiarii din exterior sa isi obtina cetatenia ungara fara sa-si paraseasca tinutul natal.

Acum ne indeplinim pe mai departe datoria fata de natiune. Noua Constitutie, al carei proiect l-am inaintat de Ziua Nationala, aseaza in sfarsit pe bazele demnitatii crezul nostru national, defineste solidaritatea tuturor maghiarilor si raspunderea Ungariei fata de toti membrii natiunii.

Va salut pe toti cu ocazia acestei sarbatori frumoase, datatoare de sperante. Va doresc tuturor multa putere, sanatate si Dumnezeu sa va ajute."