Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat joi ca este necesara constituirea unei celule de criza, precum si a unei rezerve financiare, in valoare de 200.000 de euro, in vederea evacuarii romanilor aflati in Japonia, transmite Agerpres. El a precizat ca a solicitat, atat telefonic, cat si prin fax, Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) constituirea unei astfel de celule de criza si sa prezinte evaluari la interval de 12 ore.

"Dupa ce am cerut prin fax si telefon, profit de dialogul nostru pentru a cere si public Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare sa constituie o celula de criza si sa ne dea la fiecare 12 ore o evaluare a situatiei, pentru ca noi nu avem in cadrul MAE expertiza necesara. Dupa cum ati vazut, prin presa mondiala, circula tot felul de evaluari, de la cele care spun ca situatia de la reactorul 3 (al centralei nucleare de la Fukushima - n.r.) este sub control pana la cele care anunta o apocalipsa. Si am avea nevoie, pentru calibrarea unei reactii eficiente, sa avem un buletin de specialitate in timp real", a explicat Baconschi.

El a adaugat ca va propune, in sedinta de joi a Guvernului, o hotarare pentru asigurarea unei rezerve financiare in eventualitatea ca mai multi romani aflati in Japonia nu se vor putea reintoarce in tara cu avionul folosind curse de linie.

"Tinem legatura cu toti cei care si-au anuntat prezenta. A crescut numarul de solicitari. (...) Am sa propun o hotarare de Guvern pentru a avea o rezerva financiara si pentru eventuala evacuare a unor romani de acolo care n-ar putea sa plece pe curse de linie. Distanta este enorma, resursele noastre sunt limitate. Am solicitat din Fondul de rezerva al Guvernului aproximativ 200.000 de euro", a spus ministrul.

Potrivit acestuia, aeroportul din Tokyo nu prea este operational, iar cel din Osaka sau alte zone sunt la mari distante.

Teodor Baconschi a precizat ca 137 de romani aflati in Japonia au solicitat pana in ziua de miercuri sprijinul autoritatilor de la Bucuresti.

Ministrul de Externe a fost intrebat si cu privire la suma alocata pentru recenta evacuare a romanilor din Libia, Baconschi precizand ca la momentul acelei operatiuni a cerut tot un buget de aproximativ 200.000 de euro.