Plenul Senatului a votat, miercuri, o initiativa legislativa depusa de un grup de 33 de senatori PDL care obliga profesorii ca, in situatia declansarii unei greve, sa asigure o treime din activitatea didactica. Actul normativ vine sa asigure desfasurarea continua a procesului de predare-invatare-evaluare in fiecare unitate de invatamant si desfasurarea proceselor nationale de evaluare din ultima clasa de gimnaziu si a examenului national de bacalaureat. Initiativa a fost votata cu 43 de voturi pentru si 37 impotriva si urmeaza sa ajunga la Camera Deputatilor, camera decizionala.

Plenul SenatuluiFoto: AGERPRES

Proiectul legislativ a fost depus la Senat in luna octombrie 2010 printre altii si de catre fostul ministru al Educatiei Mihail Hardau. Actul prevede completarea Legii 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca printr-o noua prevedere care stabileste ca "personalul didactic poate declansa greva cu conditia asigurarii a cel putin o treime din activitatea didactica, fara a pune in pericol dreptul la educatie al elevului, treime care sa asigure o desfasurare continua a procesului de predare-invatare-evaluare in fiecare unitate de invatamant".

Modificarea legislativa propusa de senatorul Mihail Hardau a dat nastere unor discutii aprinse in plenul Senatului.

Fostul ministru PSD al Educatiei Ecaterina Andronescu, vicepresedinte al Comisiei pentru invatamant din Senat, a solicitat respingerea, prin vot, a amendamentului propus de Hardau, considerand ca prin modificarea Legii 168/1999 s-ar interzice dreptul cadrelor didactice de a face greva.

"Greva nu este de dorit nicaieri, cum nu este de dorit nici in invatamant. Nu trebuie, insa, sa luam dreptul profesorilor de a face greva. Il respect pe domnul ministru fiindca si eu m-am confruntat cu probleme asemanatoare, dar nu trebuie sa votam aceasta lege. Cel care se aseaza pe scaunul lui Spiru Haret trebuie sa asigure conditiile necesare pentru a evita o greva in invatamant", a explicat fostul ministru PSD al Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Respingerea propunerii legislative a fost sustinuta si de senatorul PSD, presedinte al comisiei juridice din Senat, Toni Grebla care a fost de parere ca amendamentul sustinut de fostul ministru Hardau este formulat imprecis si ca ar putea limita dreptul propfesorilor la greva, lucru pe mcare Ministerul educatiei l-ar putea specula.

"Propunerea legislativa facuta de dopmnul Hardau pare a fi inofensiva, dar in amendament este prevazut faptul ca personalul didactic poate declara greva cu conditia de a asigura desfasurarea continua a proceselor de evaluare nationala. Cand incepe acest proces de evaluare, fiindca un proces inseamna ca avem o actiune in desfasurare.

Pentru impreciziunea definirii timpilor exacti ai procesului evaluarii nationale, atunci cand greva este interzisa, noi vom vota impotriva. Cred ca daca am vota acest amendament am afecta si mai grav relatiile de dialog social din interiorul sistemului de invatamant', a sustinut senatorul PSD, Toni Grebla.

De cealalta parte, presedintele Comisiei pentru invatamant din Senat, Mihail Hardau, initiatorul propunerii legislative, a explicat plenului ca prin modificarea Legii 168/1999 nu s-a urmarit interzicerea grevei pentru cadrele didactice, ci ca s-a luat in vedere protejarea elevilor care ajung la finalul unui ciclu de studii si urmeaza sa fie evaluati printr-un examen de admitere la liceu sau de bacalaureat.

Vezi aici traseul propunerii legislative in Parlament, forma sa si expunerea de motive a initiatorilor.

In expunerea de motive a initiativei legislative se spune ca, potrivit Legii 168/199, in unitatile sanitare si de asistenta sociala, de telecomunicatii, ale radioului si televiziunii publice, in unitatile de transporturi, in unitatile sistemului energetic national, din unitatile operative de la sectoarele nucleare, greva este permisa cu conditia ca organizatorii si conducatorii grevei sa asigure serviciile esentiale, dar nu mai putin de o treime din activitatea normala, cu satisfacerea necesitatilor minime de viata ale comunitatilor locale sau pentru a nu pune in pericol viata si sanatatea oamenilor.

Cei care au depus proiectul legislativ mentioneaza ca aceste conditii nu au fost prevazute si pentru unitatile de invatamant, desi "activitatea de invatamant este un serviciu esential pentru comunitate".

Initiatorii sustin ca propunerea lor este necesara pentru protejarea interesului superior al copilului, precum si pentru asigurarea dreptului la invatatura garantat de Constitutie.