Vicepresedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, si presedintele UDMR, Kelemen Hunor, au condamnat, marti seara, actiunea tanarului din Miercurea Ciuc care, luni seara, a spanzurat o papusa cu chipul lui Avram Iancu.

Csibi Barna, lider al gruparii extremiste Garda Secuiasca, a organizat o actiune in cadrul careia a vrut "sa le reaminteasca" locuitorilor din Miercurea Ciuc de faptul ca, in 1848, romanii ar fi comis acte de cruzime fata de maghiari. La un moment dat, el a spanzurat o papusa care in locul fetei avea o fotografie a lui Avram Iancu, dupa ce, in prealabil, il condamnase la moarte pe revolutionarul roman. Actiunea s-a desfasurat intr-un anonimat total, dar a ajuns in atentia opiniei publice dupa ce Csibi Barna a postat mai multe filmulete pe internet.

Vicepresedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, s-a aratat surprins de actiunea tanarului extremist si a spus ca "acesta este stilul din tarile arabe". El a tinut, insa, sa precizeze ca "aceasta actiune nu are nimic in comun cu traditiile de sarbatorire ale maghiarilor si ca sarbatorile noastre nu se indreapta impotriva nimanui".

La randul sau, presedintele UDMR, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a catalogat ca fiind regretabila si lipsita de respect o astfel de actiune.

"E regretabil daca s-a intamplat. E regretabil si e lipsa de respect. Noi, de fiecare data am cerut respect pentru ziua noastra nationala, pentru traditiile noastre, pentru sarbatorile noastre, pentru valorile noastre. Si respectul trebuie sa fie reciproc. E regretabil", a conchis Kelemen Hunor.

Csibi Barna este cunoscut opiniei publice locale si nationale pentru actiunile sale.

El este cel care a inaintat un proiect de hotarare prin care denumirea orasului Miercurea Ciuc sa fie inscriptionata si in scriere veche secuiasca, proiect adoptat de Consiliul Local, dar anulat in instanta. Totodata, Csibi Barna a strans semnaturi pentru ca numele municipiului Miercurea Ciuc sa fie exclusiv in limba maghiara si pentru desfiintarea Monumentului Ostasului Necunoscut din oras, unde se sarbatoreste anual Ziua Nationala a Romaniei.

Anul trecut, Parchetul de pe langa Tribunalul Harghita a inceput, impotriva lui Csibi Barna si a altor doi tineri, urmarirea penala pentru instigare la discriminarea si constituirea unei organizatii cu caracter fascist, rasist sau xenofob. Cei trei au afisat, in luna aprilie, in fata unui supermarket din Miercurea Ciuc, o pancarta pe care scria, in limba maghiara, "Rusine sa-ti fie, iar ai cumparat de la evrei", langa care s-au si fotografiat.