Centrele sociale ridicate in cadrul parteneriatului stat-biserica vor ramane "patrimonial, pe langa unitatile de cult". "Pe textul legii, unitatea de cult este cea care beneficiaza de finantare, deci patrimonial exista pe langa unitatile de cult", a declarat deputatul PDL Raluca Turcan, initiatoarea legii parteneriatului stat-culte. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, Turcan a precizat ca, "daca exista disfunctionalitati majore in textul legii", presedintele Traian Basescu nu o va promulga, "mai ales ca ea face parte din toate programele de guvernare in momentele schimbarii guvernelor". In ce priveste acuzele aduse de ONG-uri, deputatul democrat-liberal sustine ca protestele sunt justificate "dintr-o necesitate de a avea un obiect de activitate".

Raluca TurcanFoto: Hotnews

Cele mai importante declaratii ale deputatului PDL Raluca Turcan - initiatoarea legii parteneriatului stat-culte

  • Biserica poate sa faca si pe banii ei actiuni sociale si caritabile, insa am pornit de la niste cazuri concrete, prin care diferite unitati de cult doreau sa se implice in sprijinirea comunitatii si nu le ajungeau banii pentru a acoperi constant derularea acestor proiecte.
  • Exista un studiu care sta la baza legii. Pornind de la situatii concrete, am decis ca statul este cel mai in masura sa ofere o mana de ajutor. Sa spuna unitatilor de cult: daca dumneavoastra identificati o nevoie la nivelul comunitatii, atunci eu, stat, vin si completez.
  • Nu pot eu sa fac o estimare financiara a proiectelor ce vor fi demarate, pentru ca trebuie sa existe niste criterii foarte clare. In lege sunt definite criteriile si principiile mari, in normele de aplicare vor veni completarile.
  • O mentiune cred ca este necesar sa se faca in normele de aplicare: daca exista proiecte depuse de toate cultele recunoscute de lege, sa existe o proportionalitate directa intre finantarea proiectelor depuse de culte. Atata timp cat avem o biserica dominanta, Biserica Ortodoxa, daca luam ca pondere, ar fi posibil sa fie finantate doar proiecte ale BOR, ceea ce ar fi incorect fata de celelalte culte.      
  • Am spus maximum 80% pentru ca mi-am dat seama, din analizele facute in proiectarea acestei legi, ca un minimum de 20% aproape fiecare unitate de cult poate si trebuie sa puna la dispozitie. Pentru ca nici nu poti sa dai in totalitate banii unitatilor de cult, pentru ca in primul rand proiectul vizeaza stimularea unitatilor de cult sa realizeze astfel de proiecte.
  • In general, atunci cand exista solicitari de la biserici, multe sunt pentru constructii fizice. Mi-as dori sa existe mult mai mare implicare in societate. (…) Si atunci am spus: tu esti aproape de cei pe care ii slujesti, creionezi un proiect si vii si tu cu ceva si eu completez cu ceea ce ai tu nevoie in continuare. Deci nu e un procent fix.

  • Se pune problema mitei electorale pentru ca, din pacate, acesta este cliseul in care sunt judecati oamenii politici. Daca dorim sa-i punem pe toti oamenii politici la gramada sa nu facem nicio diferenta, sigur ca stigmatizati-ma si pe mine, asta e situatia.
  • Finantarea de baza in aceste proiecte pleaca de la Ministerul Muncii prin bugetul de stat, prin care anual se prevede o suma de bani pentru derularea acestor proiecte.
  • Daca ajungem sa ne gandim la patrimoniu, nu mai ajungem sa facem nimic. Pentru ca se blocheaza si apar pozitii foarte divergente.
  • Pe textul legii, unitatea de cult este cea care beneficiaza de finantare, deci patrimonial exista pe langa unitatile de cult.
  • Rep: Cine va suporta cheltuielile curente? Raluca Turcan: Exista lejeritate. Acest proiect nu iti da mecanismul de functionare.
  • Rep: Credeti ca presedintele va promulga aceasta lege? Raluca Turcan: Eu cred ca, daca exista disfunctionalitati majore in textul legii, nu vad de ce ar fi promulgata aceasta lege, mai ales ca ea face parte din toate programele de guvernare in momentele schimbarii guvernelor.
  • Am plecat in 2008 in programul de guvernare, se regaseste si acum in programul de guvernare, deci este un proiect asumat public.
  • Departamentul juridic de la Cotroceni este foarte bine pus la punct si, daca nu exista scapari in textul legii, sunt convinsa ca nu vor fi obstacole. Dar este posibil, cine stie, sa fie aspecte care pot fi imbunatatite.
  • Initial, Guvernul a avizat negativ proiectul, insa pe urma si-a schimbat punctul de vedere, pentru ca a fost lucrat cu specialisti din minister.

  • De ce protesteaza ONG-urile? Pentru ca nu au citit textul legii. Mi-e teama ca si dintr-o necesitate de a avea un obiect de activitate. Am vazut ca de fiecare data cand exista proiecte cu tenta religioasa, exista cateva ONG-uri care se manifesta pentru ca probabil ca acesta este obiectul lor de actiune, sa ia atitudine impotriva bisericii.
  • Mai exista temeri in privinta afectarii serviciilor pe care ONG-urile care protesteaza le deruleaza. Nu exista un pericol, pentru ca legislatia aflata in vigoare se mentine si nu sunt afectate de niciun fel.
  • Nu exista nicio discriminare intre culte si ONG-uri, ele pot sa performeze cel putin la fel de bine cum au facut-o pana acum.
  • De ce nu s-au alocat bani direct de la Bugetul de stat, de ce a fost nevoie de o noua lege? Am considerat cu colegii din guvern ca, daca vorbim de asistenta sociala, banii sa fie gestionati de Ministerul Muncii.
  • Exista legislatie in alte tari pe care am urmarit-o. In Grecia, in Germania exista astfel de proiecte. Exista proiecte de parteneriat.
  • Eu am o relatie buna cu biserica, sunt un om cu frica de Dumnezeu. Ori de cat ori am putut ajuta, am ajutat.
  • V-ati da copilul pe mana unui astfel de asezamant? Da, pentru ca am vazut unitati minunate. (…) Si nu poti sa generalizezi, nu poti sa spui ca daca ai un preot fara credinta, toti sunt la fel.

Vezi raspunsurile date de Raluca Turcan in cadrul intalnirii on-line

Vezi aici de ce ii cer ONG-urile presedintelui sa nu promulge legea

Citeste o dezbatere pe aceasta tema