Ministerul Afacerilor Externe a emis o avertizare privind calatoriile in Japonia, cetatenilor romani fiindu-le recomandat sa evite deplasarile in aceasta tara daca nu sunt necesare deoarece exista factori de risc, informeaza un comunicat de presa.

Pana in prezent s-au produs mai multe replici puternice ale seismului de mare intensitate care a avut loc in nordul Japoniei si, conform autoritatilor nipone, exista posibilitatea unor alte replici puternice in urmatoarea perioada. In plus, evolutiile de la centrala nucleara Fukushima induc un grad suplimentar de risc direct, in situatia unor evenimente negative la reactoarele acestei centrale si indirect prin limitari ale aprovizionarii cu energie electrica.

Ambasada Romaniei la Tokyo este in permanenta legatura cu autoritatile locale si centrale nipone, pentru a obtine informatii referitoare la cetatenii romani. Pana in acest moment nu a fost notificata ca printre victimele cutremurului s-ar afla si cetateni romani. Ambasada Romaniei in Japonia a primit si solutionat solicitari de asistenta consulara din partea cetatenilor romani si a oferit informatii in legatura cu situatia din zona.

Ministerul Afacerilor Externe face un apel public catre cetatenii romani aflati in Japonia sa se inregistreze in Registrul Unic al Ambasadei Romaniei in Japonia, astfel incat sa fie in permanenta informati in legatura cu posibilitatile de asistenta consulara si cu situatia din zona. Totodata, MAE recomanda cetatenilor romani care solicita informatii sa transmita toate datele lor de identificare si detalii cat mai exacte despre persoanele cautate (adresa, e-mail, numere de telefon disponibile etc.) prin Internet, la adresele de e-mail: consular@ambrom.jp; office@ambrom.jp.

Cetatenii romani sau familiile acestora pot contacta Ambasada Romaniei la numarul de telefon +81.334.79.03.11, cat si la celula de criza din cadrul Departamentului Consular din cadrul MAE, la numarul de telefon +40.21.319.21.37 sau la adresa de e-mail: drco@mae.ro.

Reamintim ca autoritatile japoneze sunt singurele abilitate sa organizeze operatiuni de cautare a cetatenilor in zonele calamitate. MAE japonez a creat un centru de informatii pentru identificarea cetatenilor straini care sunt in zonele afectate si despre care nu exista informatii. Pana la aceasta ora, nu exista informatii despre victime cetateni UE.

Orice informatii certe, verificate si confirmate oficial de catre autoritatile nipone privind cetatenii romani din Japonia vor fi transmise de MAE familiilor celor in drept.