Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat, vineri, la Bistrita, ca noul Cod al Muncii poate fi tradus "crestineste" astfel: "Ridicati-va voi cei care ati lenevit si munciti, caci rasplata voastra va fi bunastarea", relateaza Mediafax.

Ministrul Muncii, Ioan BotisFoto: Agerpres

Ministrul Muncii a facut aceste declaratii jurnalistilor dupa ce a discutat cu mai multi sindicalisti care, vineri dupa-amiaza, s-au adunat sa protesteze in fata Prefecturii Bistrita-Nasaud, nemultumiti de prevederile noului Cod.

"Ca sa ma exprim crestineste, noul Cod al Muncii spune in felul urmator: ridicati-va voi cei care ati lenevit si munciti, caci rasplata voastra va fi bunastarea. Asta spun ca sa dau o traducere crestineasca Codului. E mesajul pe care il transmit tuturor. Acesti oameni care au loc de munca, muncesc, ei tin societatea asta in spate. Eu spun ca noul Cod al Muncii pe cei lenesi trebuie sa-i aduca la munca si asta va face", a declarat Botis.

Ministrul i-a criticat apoi pe liderii sindicali intrucat nu le-ar fi explicat bine oamenilor prevederile noului Cod al Muncii, dupa ce un jurnalist l-a intrebat daca el crede ca protestatarii sunt manipulati.

"Nu stiu daca oamenii care vin sa protesteze sunt manipulati. Eu am spus ca liderii sindicali pot sa faca si lucrul acesta, sa nu informeze corect. Eu, daca as fi fost lider sindical, m-as fi intalnit cu oamenii si as fi discutat. Le-as fi aratat Codul Muncii actual cu avantaje si dezavantaje si ce a propus Guvernul si i-as intreba daca meregem sa ne batem cu ei sau nu", a declarat Ioan Botis.

El a adaugat ca, in baza actualului Cod, daca exista intr-o unitate un membru de sindicat, salariatii nu mai pot avea reprezentanti.

"Eu am facut o modificare si, daca va trece Codul in formula aceasta, si salariatii pot sa aiba reprezentare la nivel de unitate, pot sa-si negocieze un contract de munca. Au concurenta, acesta este adevarul simplu, si sindicatul va avea acum concurenta in unitati. E o problema intr-adevar", a declarat ministrul.

Intrebat daca are emotii legate de votul pe motiune, Botis a spus ca nu, fiindca are credinta ca ceea ce face va schimba lucrurile in bine.

"Nu mi-e frica de motiune, nu mi-e frica pe plan politic de nimic fiindca am credinta ca prin ceea ce fac lucrurile se vor schimba in bine in continuare. Nu am aceasta frica", a spus el.

Ioan Botis a declarat ca vineri s-a intalnit si cu reprezentantii camerelor de comert din tara in fata carora a prezentat Codul Muncii.

Aproape o suta de sindicalisti s-au adunat, vineri, sa protesteze in fata Prefecturii Bistrita-Nasaud, nemultumiti de noul Cod al Muncii, acestia discutand insa, in grupuri, cu Ioan Botis care a venit inopinat in mijlocul lor.