Presedintele Traian Basescu a ajuns vineri la Bruxelles, unde participa la reuniunea extraordinara a Consiliului European, pe a carei agenda se afla situatia politica din Libia si din statele din vecinatatea sudica a UE, transmite Agerpres. Reuniunea de vineri a fost convocata de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, ca urmare a situatiei politice din Libia si din statele din vecinatatea sudica a Uniunii Europene.

Consiliul European va decide orientarile politice si liniile de actiune ale Uniunii in regiune, urmand sa adopte si o declaratie in acest sens.

Sefii de stat si de guvern vor dezbate masurile necesare a fi luate de catre Uniune atat pe termen scurt, precum acordarea de ajutor umanitar, gestionarea fluxurilor de refugiati si a celor migratorii, cat si pe termen lung, precum modalitatile de sustinere a transformarilor democratice, a reformelor si securitatii regionale in statele din vecinatatea sudica a UE.

Reuniunea de vineri a liderilor statelor membre UE a fost pregatita, inca de joi, de una a ministrilor de externe din cele 27 de tari.

Cu acest prilej, seful diplomatiei romane, Teodor Baconschi, a punctat faptul ca Romania apreciaza ca este necesara confirmarea politica, la cel mai inalt nivel, a angajamentului UE fata de Africa de Nord si Orientul Mijlociu din perspectiva ultimelor evolutii din regiune, in special din Libia.

Totodata, Baconschi a prezentat demersurile realizate pentru repatrierea a peste 730 de cetateni romani din Libia, precum si sprijinul acordat altor state membre UE, prin evacuarea a peste 70 de cetateni ai acestor state.

Tot vineri, liderii statelor din zona euro se intalnesc in cadru informal pentru a discuta propunerile presedintelui Consiliului European pentru consolidarea coordonarii politicilor economice. Propunerile vizeaza cresterea competitivitatii si a convergentei in zona euro. Rezultatele discutiilor vor fi analizate apoi in Consiliul European de primavara, din 24 si 25 martie, cand va fi definitivat pachetul global de masuri pentru solutionarea problemelor cu care se confrunta zona euro.