Presedintele Traian Basescu participa, vineri, la Bruxelles, la reuniunea extraordinara a Consiliului European convocata ca urmare a situatiei din Libia.

Reuniunea de vineri a liderilor statelor membre UE a fost precedata de una a ministrilor de externe din cele 27 de tari.

"Summit-ul a fost convocat de presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, ca urmare a situatiei politice din Libia si statele din vecinatatea sudica a Uniunii Europene. Consiliul European va decide orientarile politice si liniile de actiune ale Uniunii in regiune si va adopta o declaratie in acest sens", se arata intr-un comunicat al Administratiei.

Sefii de stat si de guvern vor dezbate masurile necesar a fi luate de catre Uniune atat pe termen scurt, precum acordarea de ajutor umanitar, gestionarea fluxurilor de refugiati si a celor migratorii, cat si pe termen lung, precum modalitatile de sustinere a transformarilor democratice, a reformelor si securitatii regionale in statele din vecinatatea sudica a Uniunii Europene, precizeaza Presedintia.

La 1 martie, tarile europene au instituit un embargou asupra vanzarii de armament si materiale care pot servi reprimarii, concomitent cu interdictia acordarii de vize de calatorie in Uniune si inghetarea averilor lui Muammar Gaddafi membrilor familiei sale si membrilor regimului libian.

Franta a anuntat joi ca recunoaste Consiliul National Libian, gruparea rebelilor care lupa impotriva lui Muammar Gaddafi, ca reprezentant legitim al poporului, fiind prima tara din lume care face acest lucru.