Consumul intern de legume si fructe ar putea fi asigurat "intr-un an-doi" din productia interna, a declarat la RFI ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara. El a precizat ca in prezent ramanem "tributari importului la legume, fructe si carne de porc". Potrivit declaratiei lui Tabara, carnea de porc nu se va scumpi. "Cel care ameninta ca va scumpi carnea de porc la 100% se inseala amarnic, daca crede ca va fi castigator ! Va fi perdant total !", a declarat ministrul.

"Exista premisele unui an agricol bun in Romania in 2011", a spus ministrul, care crede ca "daca scumpirea petrolului este pe durata lunga, ar putea duce la scumpiri ale produselor agricole".

Despre scumpirea petrolului: "Eu cred ca scumpirea combustibililor care se folosesc in agricultura si in special a motorinei, ca aici este problema numarul unu este o chestiune care preocupa intreaga Europa. Agricultura Romaniei, in care resursele financiare sunt mai limitate decat in alte state poate sa fie afectata de aceasta scumpire. Daca aceasta scumpire este pe durata lunga, e clar ca poate avea influente negative in costurile productiei si sigur, reflectat apoi in preturile produsului finit.

Noi subventionam si in acest an, avem prins in buget subventionarea accizei la motorina, dar in cazul cresterii pretului in continuare, cred ca e necesara si o alta interventie in plus, un alt element in plus de sustinere, poate chiar o anumita parte din pretul motorinei, dar e o chestiune pe care eu am pus-o in discutie si care in mod sigur va fi abordata in zilele urmatoare, daca fenomenul respectiv continua".

Despre scumpirea alimentelor: "Sper la o crestere a puterii de cumparare, asa cum sunt semnalele din acest an, dupa perioada grea din 2009, respectiv 2010. In acelasi timp, eu mizez in continuare pe o refacere a randamentelor la unitatea de suprafata si asa cum se prezinta culturile agricole la aceasta ora, vorbesc de culturile de toamna, exista premisele unui an bun. Dar sigur, noi avem in camp iarba, inca n-avem productie in hambar. Va trebui sa gestionam mai bine productia agricola a acestui an.

In conditii normale, fara a ajunge la maximalizari, Romania poate sa-si asigure fara nici un fel de probleme consumul de produse agro-alimentare din productia interna si in acelasi timp sa aiba si disponibilitati de export.

Problema pe care mi-o pun eu ca ministru, in acest moment este ca Romania sa devina un partener important in piata internationala, pe ceea ce inseamna produse agricole. Ramanem tributari importului la legume si fructe si respectiv carnea de porc, dar si in zona carnii de porc sunt rezerve mari de iesire la export.

De asemenea, daca putem rezolva si este o preocupare continua, depozitele pentru legume si fructe, nu este exclus ca intr-un an-doi sa putem rezolva si aceasta chestiune in care consumul intern sa fie asigurat din productia interna de legume si fructe si inclusiv si aici sa ramana disponibilitati pentru export".

Despre posibila scumpire a carnii de porc: "E o necunoastere a realitatilor din piata. Cel care ameninta ca va scumpi carnea de porc la 100% se inseala amarnic, daca crede ca va fi castigator ! Va fi perdant total ! Nu poti sa scumpesti 100%, plus ca trebuie sa fii accesibil in piata. Indiferent cum ai merge, te adresezi unui cumparator de zi cu zi, pentru ca aici nu este vorba de un motor sau de o instalatie, este vorba de o marfa care trebuie sa se vanda in maximum cateva zile, nu ? Este o chestiune care a fost aruncata in piata intr-un anumit fel, mai ales sa se faca presiuni pentru anumite decizii, dar eu cred ca producatorii extrem de seriosi - si sunt extrem de multi in tara - stiu sa faca productie chiar sub anumite riscuri. Nu se va pune problema cresterii acestui produs la 100%. Eu nu cred ca vor fi probleme de cresteri de pret la carne, fara nici un fel de discutii !".