Intr-o declaratie de presa data miercuri, 9 martie, fostul ministru Vasile Blaga a declarat ca nu a propus pe nimeni ca sef de vama. Replica liderului PDL a venit la scurt timp dupa acuzatiile lansate tot miercuri de Vasile Lincu, liderul sindicatului vamesilor. Cu 27 de zile in urma, in data de 10 februarie, Vasile Blaga a declarat, intr-un interviu pentru publicatia Puterea, ca el a fost cel care l-a propus pe Radu Marginean in 2009 pentru functia de presedinte al Autoritatii Nationale a Vamilor. Marginean este cercetat in dosarul mitei de la Vama Halmeu si a fost demis de la sefia ANV in data de 10 februarie de premierul Emil Boc.

Vasile BlagaFoto: Hotnews
  • 10 februarie 2011: Eu l-am propus in functia de presedinte al ANV pentru ca am avut incredere in el si am in continuare incredere in el si ii sustin nevinovatia.
  • 14 februarie: Vasile Blaga confirma ca la sustinut politic pentru conducerea vamilor pe Radu Marginean intr-un interviu pentru TVR.
  •  9 martie 2011: Eu nu am propus pe nimeni ca sef de vama.

Intr-un interviu acordat pblicatiei Puterea in data de 10 februarie, la 24 de ore dupa ce seful Autoritatii Nationale a Vamilor, Radu Marginean, a fost pus sub invinuire de procurorii DNA Bihor, in dosarul Vamii Halmeu, Vasile Blaga declara cu subiect si predicat ca el a fost cel care l-a propus pe Marginean pentru functia de sef al vamilor. Redam mai jos pasajele din interviu care se refera la Radu Marginean:

Despre Radu Marginean ce ne puteti spune? Cine l-a propus sef al Autoritatii Nationale a Vamilor in februarie 2009?

-Eu. Nu stiu daca stiti, dar domnul Marginean era atunci adjunct al sefului Vamilor.

Da, stiu.

-Bun, eu l-am propus in functia de presedinte al ANV pentru ca am avut incredere in el si am in continuare incredere in el si ii sustin nevinovatia.

Sursa Puterea 10 februarie

Vasile Blaga si-a reiterat sustinerea politica in cazul Marginean si in cadrul unui interviu acordat pentru TVR in data de 14 februarie.

Cristian Turturica: Multi dintre inaltii functionari de la vami au fost numiti cu sustinere politica Asa cum este si cazul domnului Marginean. Iar dumneavostra v-ati si asumat asta.

Vasile Blaga: Da

Vezi aici inregistrarea emisiunii pasajul relevant este la minutul 33

Dupa 27 de zile, miercuri 9 martie, Vasile Blaga a declarat public ca nu a facut niciodata vreo propunere pentru un post in cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor:

Niciodata nici un fel de intalnire in partid intre patru ochi intre sase ochi, cu atat mai putin in echipe care fac propuneri de numiri in vami. Eu nu am propus pe nimeni ca sef de vama. Nu am propus pe nimeni ca sef de tura undeva. De aceea am simtit obligatia sa fac aceste precizari pentru ca unii oameni care au probleme, crezand ca le pot transfera in mediul politic spera sa scape de acuzatiile care li se aduc. Dar dupa cum stiu eu institutiile statului nu pot scapa.

Vasie Blaga a facut aceasta mentiune in cadrul unei declaratii-replica la acuzatiile care i-au fost aduse de Vasile Lincu, liderul sindicatului vamesilor Prolex. Lincu a incercat sa acrediteze ideea ca actele de coruptie din ANV si numirile la vami ar avea legatura cu Vasile Blaga.

UPDATE: Prin intermediul consilierului sau de imagine Vasile Blaga a precizat ca in declaratia de presa in care a mentionta "Eu nu am propus pe nimeni ca sef de vama" s-a referit la faptul ca nu a numit "sefi de vama la nivel local". Consilierul sau de imagine a mentionat ca Vasile Blaga isi mentine declaratia facuta in cotidianul Puterea pe data de 10 februarie.

Reamintim ca fostul sef al Autoritatii Nationale a Vamilor, Radu Marginean, a fost pus sub invinuire de procurorii DNA Bihor, in data de 9 februarie in dosarul Vamii Halmeu. In acest dosar a fost arestat preventiv omul de afaceri clujean Liviu Florian.

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca, in cursul lunii septembrie 2009, inculpatul Florian a pretins si primit de la Nicoleta Dobrescu angajata a Biroului vamal Halmeu, cu functie de inspector vamal, suma de 130.000 euro, promitandu-i ca, in baza influentei pe care o are asupra lui Radu Marginean sef al Agentiei Nationale a Vamilor (ANV) si vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) il va determina pe acesta sa o delege in functia de sef al Biroului Vamal Halmeu.

In incheierea Tribunalului Satu Mare, in cazul mitei de la vama Halmeu se detaliaza implicarea lui Eugeniu Petrescu in dosarul anchetat de DNA. Potrivit procurorilor, Nicoleta Dobrescu a fost numita sef de vama in urma unei intalniri cu Traian Marginean. Aceasta intalnire a fost facilitata de Eugeniu Petrescu, despre care presa a relatat ca este un membru PDL, sponsor al partidului.