"Este foarte clar ca la aceasta data controlul total asupra tot ce se intampla in vama si beneficiarul final este PDL, a declarat miercuri liderul sindical Vasile Lincu, anchetat pentru deturnare de fonduri, care a lasat sa se inteleaga ca sistemul de coruptie din vami este patronat de Vasile Blaga.

El a precizat ca nu are cum sa dovedeasca luarea si darea de mita, dar a afirmat ca "Eugeniu Petrescu, care a fost pus sub acuzare, avea legatura directa cu Vasile Blaga, fapt confirmat".

"Tot ce inseamna vama tine de Eugeniu Petrescu. Fiica lui a fost numit consilier la Radu Margineanu", a subliniat el, adaugand insa ca "daca a luat efectiv bani nu am fost de fata cand s-au luat bani".

"Trei persoane care pot sa va dea si dovezi: Sorin Blejnar, Eugeniu Petrescu si Vasile Marica", a adaugat Lincu.

Vasile Lincu a organizat o conferinta de presa la o zi dupa ce procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au anuntat ca acesta, alaturi de Florin Ilie Vilnei si Voinea Negoita, lideri ai Sindicatului Politistilor si Vamesilor Pro Lex, sunt urmariti penal pentru infractiuni de "delapidare cu consecinte deosebit de grave in forma continuata si fals intelectual".

Tot ieri procurorii au perchezitionat locuinta lui Vasile Lincu.

Vasile Lincu a prezentat miercuri un act potrivit caruia Vasile Blaga a solicitat sa fie transferat la Vama Oradea si "in aceeasi zi a fost transferat si numit director".

Documente prolex

Vasile Blaga fost prefect de Bihor in perioada 1991-1993 si ulterior director general la Directia Regionala Vamala Oradea (1993-1996).

Potrivit lui Lincu, adjunctul lui Blaga a fost Radu Marginean, devenit ulterior seful Autoritatii Nationale a Vamilor si demis recent din functie de premierul Emil Boc, dupa ce a fost pus sub urmarire de DNA pentru luare de mita.

Vasile Lincu a refuzat sa spuna daca Vasile Blaga este "regina" coruptiei din Vami, iar la intrebarile repetate ale jurnalistilor a raspuns tot cu o intrebare: "Nu vedeti legatura intre Marginean, pus de Blaga, intre Eugeniu Petrescu si Blaga?".

"A spune nume inseamna ca trebuie sa am dovada ca persoana respectiva a primit mita (...) Eu nu am fost de fata", a comentat el.

"Petrescu nu avea nicio functie, era interpusul, el decidea in fapt, din informatiile pe care le am. Dl Blaga l-a desemnat pe dl. Petrescu sa se ocupe de ceea ce se intampla in Vama, de numirile din Vama", a acuzat Lincu.

La scurt timp dupa ce au fost formulate aceste acuzatii, Vasile Blaga a anuntat ca va sustine o conferinta de presa la ora 13.00.