Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, sustine ca institutia pe care o conduce ar putea fi definita "ca o sugativa de bani europeni" pentru constructia coridoarelor de transport pan-europene IV si IX.

"In acest an avem in derulare cel mai ambitios program de modernizare a infrastructurii de transport din industrie (...). Ne-am putea defini ca o sugativa de bani europeni pentru coridoarele IV si IX", a spus ministrul la forumul Consiliului de Cooperare al Golfului, organizat la Bucuresti, scrie Mediafax.

Ea a afirmat ca pentru finalizarea autostrazilor de pe coridorul IV si IX, autostrazile Comarnic - Brasov si Tg. Mures - Iasi - Ungheni, toate cu o lungime de aproape 870 de kilometri, mai sunt necesari 13,5 miliarde de euro. Din aceasta suma, pentru coridorul IX de la Ploiesti la Albita (388 km) necesarul este de 1,5 miliarde de euro.

Pentru finalizarea coridorului IV pe calea ferata, in lungime de 800 de kilometri, ministerul mai are nevoie de aproape 8 miliarde de euro, astfel incat lucrarile de modernizare sa se incheie in 2020.

Printre alte investitii Boagiu a mentionat proiecte de parteneriat de tip public privat la metrou, centuri ocolitoare, trenuri de mare viteza si canalul Dunare - Bucuresti.

Oficialul a invitat investitorii din zona Golfului sa investeasca in constructia de autostrazi in Romania, referindu-se in special la Sibiu-Pitesti, proiect fara sursa de finantare estimat la trei miliarde de euro si care va fi realizat prin parteneriat public-privat.