Ministerul indonezian al Justitiei a finalizat dosarul privind extradarea lui Nicolae Popa, actele fiind transmise presedintelui indonezian, care urmeaza sa semneze un decret in acest sens, a informat marti Ambasada Indoneziei la Bucuresti, transmite Mediafax. Fostul director al Gelsor a fost arestat, in 2 decembrie 2009, de autoritatile din Jakarta, el fiind condamnat de Tribunalul Bucuresti, in 2006, la 15 ani de inchisoare pentru fraudarea FNI.

Nicolae Popa la Tribunalul din JakartaFoto: Reuters

"Confirmam faptul ca Ministerul Justitiei si Drepturilor Omului al Republicii Indoneziene, in calitatea sa de autoritate centrala in aceasta chestiune, a finalizat dosarul referitor la extradarea lui Nicolae Popa si l-a transmis presedintelui Republicii Indonezia", a precizat ambasada, adaugand ca, procedural, urmeaza ca presedintele Republicii sa semneze un decret privind extradarea.

"In prezent, asteptam ca decretul prezidential sa fie finalizat si, odata ce va fi semnat, va fi trimis autoritatilor romane pe canale diplomatice", a explicat sursa citata.

Misiunea diplomatica a mai mentionat ca nu are "nicio informatie referitoare la solictarea instantei romane de a organiza o videoconferinta" pentru audierea lui Nicolae Popa.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe din Romania, Doris Mircea, a anuntat la 24 februarie ca "dosarul privind solicitarea de extradare a cetateanului roman Nicolae Popa, adresata de autoritatile romane, este in prezent in finalizare la Ministerul Justitiei si Drepturilor Omului din Indonezia, in vederea trimiterii acestuia catre presedintele acestei tari pentru incheierea procedurii".

La inceputul lunii decembrie, un tribunal indonezian a admis extradarea lui Popa. Imediat dupa decizia instantei, Popa a declarat ca "in Romania pot sa lupt, sa lucrez la procesul meu, pentru ca nu sunt vinovat. Si vreau sa demonstrez ca sunt nevinovat".

Nicolae Popa a fost arestat, in 2 decembrie 2009, de autoritatile din Jakarta, Indonezia, el fiind condamnat de Tribunalul Bucuresti, in 2006, la 15 ani de inchisoare pentru inselaciune, alaturi de Ioana Maria Vlas, decizia ramanand definitiva in 2009.

Popa a fost director al grupului de firme Gelsor si membru al Consiliului de Incredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. Decizia definitiva si irevocabila in dosarul prabusirii FNI a fost data in 4 iunie 2006, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.