Costica Argint, condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri si arestat in decembrie 2009 in Italia, a fost eliberat marti din arest, transmite Agerpres. "'Ma voi intoarce in Italia. Acolo locuiesc de 14 ani. Am platit o datorie mai veche statului roman", a spus el la iesirea din penitenciar. Judecatoria Focsani a admis luni cererea acestuia de eliberare conditionata.

La iesirea din Penitenciarul Focsani, Argint a declarat ca se va intoarce in Italia cu primul avion si nu vrea sa faca mai multe declaratii decat atunci cand se va simti in siguranta: "Ma voi intoarce in Italia. Acolo locuiesc de 14 ani. Am platit o datorie mai veche statului roman. Nu am datorii fata de nimeni, cu exceptia unei singure persoane drage inimii mele. Nu am putut sa ma achit fata de el pentru ca m-au tot plimbat prin inchisorile italiene si romane de trei ani. Daca, vreodata, voi crede ca siguranta mea si libertatea mea vor fi in afara oricarui pericol voi veni sa fac niste declaratii. Deocamdata, nu. Era normal sa fiu eliberat pentru ca mi-am indeplinit obligatiile de detinut, nu am creat probleme in penitenciar si este o decizie corecta. Era culmea sa nu ma fi eliberat. Pentru mine ar fi fost un semnal ca guvernul nu m-a uitat. Primul avion este joi. Am un alt proces in Italia pentru santaj si inselaciune".

Costica Argint a fost adus din Italia in octombrie 2010. Barbatul fusese condamnat la trei ani si sase luni inchisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri si a fost arestat in decembrie 2009 in Italia. Autoritatile de la Roma au acordat extradarea temporara a lui Costica Argint, urmand ca la ispasirea pedepsei sa fie predat in Italia.

Argint, originar din Focsani, a fost arestat de autoritatile italiene de la Tivoli.

In aprilie 1997, Argint a fost cercetat pentru ultraj contra bunelor moravuri, dupa ce ar fi intrat intr-un bar din comuna vranceana Gagesti, ar fi distrus mai multe bunuri si ar fi ranit grav doua persoane, spuneau surse din politie.

In acelasi an, in timpul procesului, barbatul ar fi fugit din tara in Italia. In 2006, Costica Argint a reusit sa obtina statutul de azilant politic in Italia.

Lider al Asociatiei romilor refugiati politici din Italia, Costica Argint a devenit cunoscut dupa ce a aparut alaturi de fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu si de fostul premier Calin Popescu Tariceanu, in cursul unei vizite a acestora la Roma. Vizita a avut loc dupa ce romanul Romulus Mailat a fost acuzat, in 2007, de uciderea unei italience.