Incepand cu miercuri, 9 martie, Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor de pe langa Primaria Capitalei va demara a doua campanie de sterilizare in masa a cainilor din Bucuresti. Accentul va fi pus pe sterilizarea femelelor, pentru a reduce posibilitatea reproducerii necontrolate. Dupa estimarile specialistilor, in acest moment sunt in strada circa 10.000 de femele nesterilizate.

Caini maidaneziFoto: AGERPRES

ASPA face un apel public catre toti bucurestenii sa participe la campanie prin informari cu privire la locatiile unde pot fi gasite femelele nesterilizate. Locul unde vor fi sterilizate este baza Pallady din bulevardul Theodor Pallady, nr. 262, Sector 3. Toate sugestiile si precizarile cetatenilor pot fi facute la Tel Verde: 0800827722.

Potrivit datelor furnizate de Primaria Capitalei, ASPA a sterilizat in prima etapa, incepand din 10 septembrie anul trecut si pana la inceputul lunii februarie, in cadrul unei campanii desfasurate impreuna cu fundatia Vier Pfoten, peste 10.000 de caini, din care peste 6.000 erau femele. Daca nu ar fi fost sterilizate, acestea ar fi putut naste luna aceasta circa 60.000 de pui, care ar fi dublat numarul de caini din Bucuresti.

"Precizam inca o data ca ASPA nu eutanasiază caini. Toti cainii ridicati pentru sterilizare vor fi adoptati sau returnati. De asemenea, toti cainii ridicati in baza unor reclamatii de agresiune vor fi cazati la Mihailesti si nu se vor mai intoarce in strada", scrie intr-un comunicat de presa trimis de municipalitate.

Bucuresti - O femeie a murit dupa ce a fost muscata de caini

In Bucuresti, la finalul lunii ianuarie, o femeie a murit dupa ce a fost muscata de o haita de caini. Tragedia s-a petrecut in curtea ADP Sector 5, unde femeia de 49 de ani venise sa ridice un container pentru colectarea materialelor refolosibile. Era angajata la o firma de deseuri din Constanta, care urma sa deschida un punct de lucru in Bucuresti.

A fost atacata insa de mai multi caini si a ajuns la spital in stare foarte grava, cu traumatisme severe, plagi adanci provocate de muscaturi de caini, soc hipotermic si hemoragic. La o zi dupa interventia chirurgicala, femeia a decedat.

Pe strazile din Bucuresti sunt in jur de 50.000 de maidanezi

Nu sunt insa singurele cazuri in care oamenii au fost atacati de caini comunitari. In 2006, un cetatean japonez in varsta de 68 de ani, presedinte al unei asociatii a oamenilor de afaceri din Romania si Japonia, a murit dupa ce a fost muscat de un maidanez, in Piata Victoriei. In 2008, o femeie a ramas fara un deget la mana, dupa ce a fost de asemenea victima unui atac al cainilor fara stapan.

Potrivit unor statistici publicate de ziarul Gandul, numai pe strazile din Bucuresti sunt in jur de 50.000 de caini fara stapan. Datele facute publice de prefectura capitalei arata ca, in decursul unui singur an (2009), au fost muscate de caini 9.000 de persoane.