A cincea runda de negocieri pe tema participarii Romaniei la sistemul de aparare antiracheta va avea loc marti, la Bucuresti, anunta Agerpresm citand un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe. Delegatia romana va fi condusa de Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice in MAE, si va avea o componenta inter-institutionala. Delegatia SUA va fi condusa de Frank Rose, adjunctul asistentului secretarului de stat pentru controlul armamentelor.

Cele doua parti vor continua, pe fondul rezultatelor pozitive ale rundelor anterioare, negocierea cadrului juridic care va reglementa cooperarea bilaterala in domeniul apararii antiracheta, precizeaza sursa citata.

Programul va include si o intrevedere intre sefii celor doua delegatii, pentru discutarea aspectelor de securitate de interes comun.

La 4 februarie 2010, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat acceptarea invitatiei partii americane, transmisa de presedintele SUA, Barack Obama, privind participarea Romaniei la dezvoltarea abordarii adaptive in etape a sistemului de aparare antiracheta din Europa.

Noua abordare garanteaza acoperirea integrala a teritoriului Romaniei impotriva posibilelor amenintari reprezentate de rachetele cu raza scurta sau medie de actiune.