Perioada de retinere trebuie prelungita de la 24 la 48 sau 72 de ore, iar averile persoanelor condamnate, care nu le pot justifica, ar trebui confiscate, a afirmat, luni, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, la bilantul pe 2010 al Ministerului Public.

Laura Codruta Kovesi, la bilantul pe 2010 al Ministerului Public. Codruta Kovesi a mai anuntat ca numarul inculpatilor trimisi in judecata pentru evaziune fiscala a crescut cu 125% in 2010, dar si ca a inaintat astazi Ministerului Justitiei si Ministerului Administratiei si Internelor o propunere legislativa care prevede preluarea administrativa a Politiei Judiciare de catre Ministerul Public.

Codruta Kovesi a explicat ca in acest sens au fost propuse 3 variante, urmand ca "impreuna cu reprezentantii Politiei sa identificam cea mai buna solutie":

- preluarea administrativa a Politiei Judiciare de catre Ministerul Public.

- detasarea politistilor in cadrul Parchetelor.

- cresterea atributiilor privind cariera profesionala a politistilor in competenta Ministerului Public.

  • Procurorul general al Romaniei a subliniat si faptul ca, dupa 10 ani in care numarul inculpatilor trimisi in judecata a scazut constant, 2010 a fost al doilea an consecutiv in care s-a reusit inversarea acestei tendinte, numarul inculpatilor ajungand la 57.000, cu 15% mai mult decat in 2009. De asemenea, numarul persoanelor arestate preventiv a fost de 8.659, cu 25% mai mult decat in 2009.
  • In acelasi timp, volumul de activitate la Parchete a continuat sa creasca, numarul de dosare depasind pentru prima data in istorie cifra de 1,5 milioane, a adaugat Codruta Kovesi.
  • "Este un volum de activitate de sase ori mai mare decat acum 20 de ani si dublu fata de acum cinci ani, desi numarul de procurori a ramas constant. In continuare, avem 500 de posturi de procurori vacante, iar jumatate dintre procurorii de la parchetele de pe langa judecatorii au o vechime mai mica de trei ani", a spus Codruta Kovesi, potrivit Agerpres.
  • Procurorul general s-a plans si de faptul ca exista Parchete care functioneaza cu un singur procuror: "Imaginati-va un parchet cum este cel de la Strehaia, unde un singur procuror trebuie sa solutioneze toate dosarele penale intocmite de 11 unitati de politie, trebuie sa participe in toate sedintele de judecata si trebuie sa indeplineasca toate atributiile administrative ale parchetului. In acelasi conditii a lucrat si singurul procuror de la Parchetul de pe langa Judecatoria Calafat - care a avut de solutionat 2.700 de dosare, cel de la Nasaud - care a avut 2.300 de dosare sau cel de la Liesti - care a avut 1.700".

Laura Codruta Kovesi a facut aceste declaratii la sedinta de bilant pe 2010 a Ministerului Public, la care mai participa, printre altii, presedintele Traian Basescu si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.