Evaziunea fiscala si hipermarketurile umfla preturile in Romania. Aceste raspunsuri s-au lasat cu scantei intre furnizorii de alimente, reprezentantii marilor magazine si institutiile statului. Evaziunea fiscala creste din start preturile alimentelor.

"Piata neagra impinge preturile in sus. La un TVA de 24%, cel care lucreaza la negru vrea sa isi ia cei 24%, dar el trebuie sa dea protectie 10%, ramane cu 14. Daca lantul este alcatuit din trei firme, se mai scumpeste cu 3-4%, si el vinde deja cu un pret mai mare de intrare. Cel care incearca sa stabilizeze piata este producatorul real. La un TVA de 24%, numai tampitii mai lucreaza la alb. Si tampitii vor da faliment din cauza evaziunii", a declarat la Realitatea TV, Sorin Minea, presedintele Romalimenta.

Evaziunea la scara larga este recunoscuta chiar de seful garzii financiare.

"Unii spuneau ca in 2010 a fost evaziunea 15-20%, acum ar fi 30%. Sunt sectoare si activitati unde evaziunea este 100%. Spre exemplu, la o societetate comerciala unde am indisponibilizat 5.000 de tone de zahar pentru o evaziune de 150 milioane lei vechi, acolo era activitatea pe trei luni cu 100% evaziune fiscala", a spus seful Garzii Financiare Bucuresti, Stelian Constantin.

In plus, la preturile tot mai mari din magazine contribuie taxele cerute de retaileri. Adaosurile ajung la jumatate din pretul produsului, a declarat seful garzii financiare, lucru care i-a enervat pe reprezentantii hipermarketurilor.

"Nu uitati de unde cumpara cea mai mare parte a romanilor alimentele de baza, din marile centre comerciale. Adaosurile comerciale ale marilor centre comerciale ajung pana la 40%. Taxa de raft, taxa de management, de mers pe jos, taxa de aer", a completat seful Garzii Financiare Bucuresti.

Cei mai afectati de preturile mari sunt romanii care platesc mai mult pentru mancarea din fiecare zi.