Liderii UNPR si liderii Blocului National Sindical, CNSLR Fratia si ai Confederatiei Meridian - ceea ce reprezinta aproximativ 70% din miscarea sindicala - au semnat, duminica, un acord privind sustinerea legislatiei in domeniul muncii, transmite Agerpres. Potrivit presedintelui UNPR, Marian Sarbu, acordul tine cont de demersurile pe care Uniunea, ca formatiune membra a coalitiei de guvernare, trebuie sa le faca pentru ca amendamentele sindicalistilor propuse pentru modificarea Codului muncii sa fie aprobate sau in mare masura acceptate.

"Regret ca nu am convins decat trei organizatii sindicale reprezentative la nivel national sa semneze acest acord. Sper ca si celelalte sa o faca in zilele care urmeaza. (...)UNPR si-a asumat depunerea unui numar consistent de amendamente la Codul muncii. (...) Ne vom bate pentru aceste amendamente in cadrul coalitiei si in cadrul discutiilor care vor avea loc in Guvern prin reprezentantul UNPR, ministrul Apararii, Gabriel Oprea'', a precizat Marian Sarbu.

El a subliniat ca modificarea Codului Muncii deschide discutiile pentru legea cu privire la organizarea sindicatelor, legea cu privire la conflictele colective de munca, organizarea patronatelor si legea dialogului social, criteriile de reprezentativitate sindicala si patronala.

Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, si-a exprimat speranta ca liderii UNPR vor sustine mentinerea in Codul Muncii a negocierilor colective acestea reprezentand un deziderat fundamental al sindicatelor.

'Ne-am asigurat ca ceea ce a insemnat marea disputa cu reprezentantii Guvernului in sensul mentinerii sau nu a negocierilor colective (contractul colectiv de munca - n.r.), astazi, prin semnarea acestui acord, se confirma. Vreau sa cred ca maine (luni - n.r.) nu veti pierde exact negocierile colective. Este unul dintre dezideratele fundamentale ale miscarii sindicatelor pentru ca pierderea negocierilor colective va pune sub semnul intrebarii in viitor si existenta federatiilor si a confederatiilor sindicale'', le-a spus Petcu liderilor UNPR.

Desi acordul ar fi trebuit semnat si de catre liderul Cartel Alfa, Bogdan Hoss, acesta a cerut progresistilor, inaintea discutiilor privind semnarea acordului, ca, in cazul in care amendamentele sindicalistilor prezentate de progresisti in coalitie nu vor fi acceptate, UNPR sa voteze motiunea de cenzura. In replica, Marian Sarbu, a precizat ca eventualul acord care urmeaza sa fie discutat si negociat cu liderii confederatiilor sindicale si transmis formatiunii nu contine nicio referire ca parlamentarii Uniunii sa voteze motiunea daca amendamentele nu sunt acceptate in totalitate.

Nemultumit de raspunsul liderului UNPR, Bogdan Hossu a refuzat orice fel de negociere si a plecat de la intalnirea cu progresistii.

Presedintele UNPR a precizat ca nu a cerut sindicatelor niciodata sa renunte la miscarile de protest si ca asemenea conditii nu ar trebui sa existe intre parteneri care se respecta reciproc.

''Prin acest acord noi nu impunem sindicatelor sa nu mai faca greve sau demonstratii. Deci nici liderii de sindicate nu ne pot impune sa votam sau nu motiunea de cenzura", a spus liderul progresistilor.

Amendamentele depuse de UNPR, discutate si negociate cu liderii confederatiilor sindicale vizeaza mentinerea contractelor colective la toate nivelurile, timpul de munca, infiintarea unui institut pentru normarea muncii, concedierile colective, contractul individual de munca pe durata nedeterminata.