Maidanezii ar trebui sterilizati, cei blanzi lasati din nou in libertate, iar cei agresivi plasati in adaposturi speciale. Solutia a fost lansata de ONG-urile pentru protectia animalelor. Ele protesteaza fata de intentia parlamentarilor de a introduce prin lege eutanasierea cainilor fara stapan. "Pielea cainilor eutanasiati va fi folosita pentru genti Vuitton, cainele comunitar va fi intotdeauna o afacere", a declarat vicepresedintele PRM, Marius Marinescu, nemultumit de faptul ca, potrivit legii, consiliile locale pot decide sa eutanasieze cainii fara stapan. "Am lucrat cu mii de caini in viata noastra, nu ne-a muscat unul o data", a continuat Mariana Bec, reprezentanta Asociatiei "Ia-ma acasa", precizand ca sunt oameni care "au in cap ca numai cainii sunt problema. Nu mai avem nicio problema in societatea asta, in afara de caini".

Ce facem cu cainii fara stapanFoto: Hotnews

Marcela Lungu, presedinta Asociatiei "Cutu-Cutu", a explicat in cadrul unei conferinte de presa ca serviciile de stat pentru caini ar trebui sesizate atunci cand o persoana este muscata de un caine, urmand ca autoritatile sa plaseze animalul pentru o perioada in adaposturi, unde acesta sa treaca prin fata unei comisii. "Cainii agresivi trebuie pusi intr-un adapost special, insa acest adapost va avea foarte putini caini, pentru ca sunt foarte putini caini care ataca fara motiv. Eu in zece ani am vazut un singur caine agresiv, care ataca asa ca nebunul, pe oricine", a precizat aceasta.

Intrebati cu privire la oamenii atacati pe strada de maidanezi, precum si la femeia de 49 de ani care a murit in Capitala, la inceputul anului, dupa ce a fost muscata de mai multi caini, reprezentantii ONG-urilor au declarat ca multe dintre stiri sunt "umflate". Cainii sterilizati nu mai sunt agresivi, femeia atacata de caini a intrat in curtea ADP Sector 5 bauta, iar cainii si-au aparat teritoriul.

"Eutanasierea inseamna incalcarea dreptului constitutional de a iubi si de a fi iubit. Sunt peste 4 milioane de animalute de companie in Romania, deci aproape jumatate din populatia Romaniei este iubitoare de animale. Le incalcam acest drept prin introducerea eutanasierii", a declarat Marius Marinescu.

Comisia de Administratie a Camerei Deputatilor a avizat favorabil, saptamana aceasta, modificarea legii privind gestionarea cainilor fara stapan. Modificarea prevede ca decizia de eutanasiere a cainilor va fi luata de consiliile locale. Luni, Camera Deputatilor va decide daca acest proiect este adoptat.

Buzau - O familie a fost atacata joi seara de o haita de caini

O familie din Buzau a fost atacata joi seara de o haita de 50 de caini. Sotii Barbulescu, impreuna cu copiii, au incercat sa intre in blocul in care locuiau, cand au fost inconjurati de cainii comunitari, povestesc acestia intr-un interviu acordat TVR. Au sunat imediat la 112, care i-a directionat catre Politia Comunitara. Aici, dispecerul a spus ca "ei nu sunt hingheri", asa ca i-a directionat catre Primarie, unde nu a raspuns insa nimeni la telefon. Blocati intre masini, oamenii au sunat din nou la politie, unde povestea s-a repetat.

Familia din Buzau a fost nevoita sa stea doua ore, in spatele blocului, inconjurata de caini mandanezi. In tot acest timp, autoritatile si-au declinat competenta si au plasat responsabilitatea catre o alta institutie. In cele din urma, haita a plecat catre o alta tinta, iar oamenii au putut sa intre in bloc.

Potrivit televiziunii publice, conducerea Inspectoratului de Politie Judetean Buzau a inceput o ancheta pentru a vedea de ce politistii nu s-au deplasat la fata locului, in urma apelurilor primite de la sotii Barbulescu. Asociatiile pentru protectia animalelor sustin ca, in Buzau, sunt in jur de 5.000 de caini fara stapan.

Vezi aici imagini cu haita de caini, filmate de familia din Buzau.

Bucuresti - O femeie a murit dupa ce a fost muscata de caini

In Bucuresti, la finalul lunii ianuarie, o femeie a murit dupa ce a fost muscata de o haita de caini. Tragedia s-a petrecut in curtea ADP Sector 5, unde femeia de 49 de ani venise sa ridice un container pentru colectarea materialelor refolosibile. Era angajata la o firma de deseuri din Constanta, care urma sa deschida un punct de lucru in Bucuresti.

A fost atacata insa de mai multi caini si a ajuns la spital in stare foarte grava, cu traumatisme severe, plagi adanci provocate de muscaturi de caini, soc hipotermic si hemoragic. La o zi dupa interventia chirurgicala, femeia a decedat.

Pe strazile din Bucuresti sunt in jur de 50.000 de maidanezi

Nu sunt insa singurele cazuri in care oamenii au fost atacati de caini comunitari. In 2006, un cetatean japonez in varsta de 68 de ani, presedinte al unei asociatii a oamenilor de afaceri din Romania si Japonia, a murit dupa ce a fost muscat de un maidanez, in Piata Victoriei. In 2008, o femeie a ramas fara un deget la mana, dupa ce a fost de asemenea victima unui atac al cainilor fara stapan.

Potrivit unor statistici publicate de ziarul Gandul, numai pe strazile din Bucuresti sunt in jur de 50.000 de caini fara stapan. Datele facute publice de prefectura capitalei arata ca, in decursul unui singur an (2009), au fost muscate de caini 9.000 de persoane. In Buzau sunt in jur de 5.000 de maidanezi, in Iasi - 6.000, Oradea - 500, in timp ce in Timisoara sunt aproximativ 12.000 de comunitari, potrivit publicatiei citate. In Giurgiu, pe strazi umbla in jur de 4.000 de caini fara stapan, sustin autoritatile locale, citate de Agerpres. In Satu Mare sunt aproximativ 1.000 de maidanezi, in Suceava - 1.500.

Ce propun autoritatile

Dupa tragedia de la inceputul anului din Bucuresti, autoritatile au pus din nou in discutie problema cainilor comunitari.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca animalele fara stapan trebuie adunate in adaposturi si recenzate in locuri special amenajate.

Sterilizarea cainilor vagabonzi este insa un proiect care a fost abandonat pe 28 februarie de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, din lipsa fondurilor. Mai exact, Bugetul Capitalei pe 2011 a fost aprobat la finalul lunii februarie, cand s-au taiat 15 milioane de lei de la Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor, fonduri cerute pentru sterilizarea maidanezilor de pe strazi.

Primarul Sectorului 1 din Bucuresti, Andrei Chiliman,a declarat ca este impotriva eutanasierii cainilor fara stapan. Edilul Sectorului 1 sustine ca a discutat cu primarul Capitalei, Sorin Oprescu, si cu ceilalti primari de sectoare. Oprescu le-ar fi promis ca va amenaja cateva adaposturi pentru cainii maidanezi, de unde cei care nu sunt adoptati nu vor mai fi retrimisi pe strada, precizeaza Chiliman.

Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, a solicitat, pe 1 februarie, Primariei Capitalei si Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) sa delege primariilor de sector atributiile de strangere de pe strazi a cainilor fara stapan.

Administratia pentru Supravegherea Ciinilor fara Stapana anuntat ca pregateste recensamantul tuturor cainilor din Capitala, operatiune care va costa "aproximativ un milion de euro". O decizie in acest sens va fi luata de Guvernul Romaniei, prin adoptarea unei hotarari.

La randul lor, ONG-urile pentru protectia animalelor spun ca animalele "cu si fara proprietar declarat, din Capitala, trebuie recenzate si sterilizate, concomitent cu ample programe de educatie si adoptie, in temei legal, pentru a diminua pana la eradicare abandonul si problemele pe care patrupedele le intampina".

In Satu Mare, Consiliul Local a aprobat, in cadrul sedintei de joi, programul privind sterilizarea cainilor comunitari si eliberarea lor inapoi pe strazi, transmite Agerpres. Cainii fara stapan vor fi capturati si transportati in adapost, unde vor fi sterilizati, cazati o perioada de 7 zile, dupa care vor fi returnati in locul in care au fost gasiti. Cainii fara stapan care sunt bolnavi cronici si incurabili vor fi eutanasiati.

In Giurgiu, o firma particulara se va ocupa de problema cainilor fara stapan, pentru ca Administratia Domeniului Public si Privat nu are oameni specializati in acest domeniu. Directorul SC Administratia Domeniului Public si Privat SA Giurgiu, Liviu Popazu, a declarat pentru Agerpres ca nu are personal de specialitate, "pentru ca ultimele prevederi legislative care au prevazut reduceri de personal m-au lasat fara personal, de aceea ma bucur ca un investitor particular vrea sa se ocupe de acest segment de activitate''. Potrivit acestuia, si Consiliul Judetean Giurgiu a venit in sprijinul acestui proiect, care include si sterilizarea animalelor, si a alocat suma de 60.000 de lei pentru derularea acestuia pe o perioada de trei luni.

In Suceava, primarul Ion Lungu a declarat ca legislatia in domeniul cainilor comunitari trebuie modificata, apreciind ca ar putea fi implementat sistemul pe care l-a intalnit in Franta, unde un caine nerevendicat timp de sapte zile este eutanasiat. "Degeaba sterilizam sute de caini pentru ca acestia ajung din nou in strada", a spus primarul. Acesta a precizat ca se inregistreaza si un "trafic" de caini intre localitati, fiind adusi in oras caini care au fost adunati din alte orase.

Miting impotriva adoptarii legii privind eutanasierea cainilor comunitari

Pe 1 martie, aproximativ 200 de persoane au participat, in fata Palatului Parlamentului, la un miting impotriva adoptarii legii care sa permita eutanasierea cainilor comunitari. Presedinta Federatiei Nationale pentru Protectia Animalelor (FNPA), Carmen Arsene, a declarat pentru Agerpres ca solutia pe care o sprijina asociatia din care face parte este aceea de "sterilizare si returnare in locurile de unde au fost ridicati ca unica si dovedita solutie pentru rezolvare situatiei cainilor comunitari". In aceeasi zi, la Cluj a fost organizat un flash-mob impotriva eutanasierii animalelor fara stapan.