Faptul ca romanii au cheltuit in ultimele luni cu circa 19% mai putin pentru sampon, sapun si pasta de dinti este ceva firesc in conditiile in care s-au redus veniturile din cauza crizei economice, a spus joi seara premierul Emil Boc, la TVR1, potrivit Agepres.

"E firesc, din nefericire. In conditiile in care s-au redus veniturile, fiecare si-a restrans cheltuielile. Asa facem si fiecare in familie", a afirmat primul-ministru, adaugand ca si Guvernul la nivel macro a fost nevoit sa ajusteze cheltuielile la fel cum a facut fiecare familie.

De asemenea, el a mentionat ca se vor resimti "un pic" in cresterea consumului si cresterea salariilor bugetarilor cu 15%, precum si a 1,541 milioane de pensii aferente grupelor I si II de munca, iar in perioada urmatoare sunt sanse sa speram la iesirea din recesiune'.

Totodata, primul-ministru a spus ca in 2010 a resimtit criza "poate mai aspru si mai acut ca orice roman", pentru ca a fost nevoit, impreuna cu partenerii din coalitie, sa ia deciziile grele de austeritate pentru a putea asigura supravietuirea economica a tarii.

"Ne-a trecut glontul pe la ureche. Asta s-ar fi intamplat daca nu am fi luat masurile de ajustare bugetara: ne lovea glontul direct in plin. (...) Astazi, am fi avut un deficit bugetar de 14%. Va dati seama ce ar fi insemnat aceasta? Puneti 14% deficit bugetar, inmultiti cu 1,3 miliarde de euro cat inseamna un procent din PIB si v-ati fi dat seama cat ar fi insemnat pentru Romania acest deficit. Daca nu luam acele masuri, nu veneau salariile luni in sir in Romania. Deci ne-a trecut glontul pe langa ureche. Am facut ceea ce trebuie, am stabilizat economia, acum putem sa ne uitam un pic mai optimisti. Partea grea a lucrurilor a trecut", a spus seful Guvernului.