"Din pacate, in ultimii 20 de ani, in Romania sistemul de recuperare a produsului infractiunii nu a functionat. La nivelul mentalului colectiv exista perceptia pe care cu totii am auzit-o de atatea ori - pentru un milion de euro/dolari merita sa faci 2-3-5 ani de puscarie, iar cand iesi esti un om bogat", a declarat, miercuri, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, cu referire la recenta infiintare a Biroului pentru Prevenirea Criminalitatii si de Cooperare cu Oficiile de Recuperare a Creantelor din Statele Membre ale Uniunii Europene, in colaborare cu autoritatile americane.

  • "Demararea acestui proiect al constituirii si operationalizarii Biroului pentru Prevenirea Criminalitatii si de Cooperare cu Oficiile de Recuperare a Creantelor din Statele Membre ale Uniunii Europene din cadrul Ministerului Justitiei a plecat de la o constatare pragmatica: in Romania este din ce in ce mai periculos sa comiti infractiuni, dar este si profitabil", spune ministrul Justitiei.
  • "Ca in orice alta situatie exista o parte plina a paharului - eficienta Politiei si parchetelor este din ce in ce mai mare, de unde si posibilitatea din ce in ce mai mare de a ajunge pe mainile justitiei, dar exista si o parte goala: recuperarea sumelor si bunurilor rezultate sau achizitionate in urma comiterii de infractiuni se situeaza inca la un nivel foarte redus", a adaugat Catalin Predoiu.
  • "In acelasi timp, recuperarea banilor proveniti din comiterea unor infractiuni si aducerea lor la bugetul de stat este si o problema de echitate. Statul investeste anual in structurile de politie, parchet si servicii de informatii sute de milioane de euro. Acesti bani trebuie sa se intoarca la stat pentru ca ei sunt platiti de cetatenii cinstiti tocmai pentru ca infractorii sa fie trasi la raspundere, pedepsiti, iar banii lor, confiscati", a mai spus ministrul Justitiei.
  • "Aceasta problematica a aducerii la bugetul de stat a banilor proveniti din infractiuni nu este una tipic romaneasca, iar ea a devenit o prioritate pentru Statele Membre, mai ales in contextul actualei crize economice si a nevoii de a reduce si eficientiza cheltuielile bugetare. La nivelul Uniunii Europene este ridicata la nivel de principiu sintagma . Romania are obligatii in acest sens derivand din statutul de Stat Membru, chemat sa ia masuri pentru asigurarea unei practici comune la nivelul Uniunii Europene in materia combaterii formelor grave de criminalitate, in special prin cooperarea inter-agentii si recunoasterea reciproca a ordinelor de confiscare", a explicat ministrul Justitiei.

Ministerul Justitiei a infiintat un Birou pentru Prevenirea Criminalitatii si de Cooperare cu Oficiile de Recuperare a Creantelor din Statele Membre ale Uniunii Europene, in colaborare cu autoritatile americane, care isi propune confiscarea resurselor "financiare produse prin coruptie si crima organizata", a anuntat marti ministerul, intr-un comunicat de presa.