Aproximativ 79 de cetateni romani isi mentin optiunea de a ramane in Libia, a precizat MAE, citat de Mediafax, explicand ca este vorba in cele mai multe cazuri despre familii mixte.

"Aproximativ 79 de cetateni romani isi mentin optiunea de a ramane in Libia, majoritatea facand parte din familii mixte. Acestora le stau la dispozitie, de acum inainte, facilitatile tehnice oferite de mecanismul UE de cooperare consulara activat la nivelul statelor membre si partenerilor UE (institutii ONU, ONG etc)", precizeaza MAE.

Ministerul precizeaza de asemenea ca personalul Ambasadei Romaniei la Tripoli nu va fi retras, insa va fi dimensionat conform cerintelor impuse de activitati.

MAE precizeaza totodata ca nu mai exista cazuri de cetateni romani care au facut cereri de repatriere care sa nu fi fost rezolvate. Dar, potrivit Ministerului de Externe, in caz ca vor aparea astfel de cazuri, se poate apela la sistemul european de cooperare consulara.

"Atat timp cat mecanismul UE privind evacuarea cetatenilor UE si de alte nationalitati din Libia isi mentine activitatea, vor exista solutii, de la caz la caz, pentru orice alta solicitare de repatriere care ar putea fi adresata fie misiunii Romaniei la Tripoli, fie oficiului diplomatic al unui stat UE care isi mentine misiunea in Libia sau misiunii unui stat partener caruia Romania i-ar putea delega competenta consulara", mai precizeaza MAE.