Plenul Senatului a aprobat, miercuri, in calitate de prima camera sesizata, o ordonanta prin care se amana pana in anul 2012, preluarea de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie a atributiilor Ministerului Justitiei referitoare la gestionarea bugetului curtilor de apel, tribunalelor si judecatoriilor, precum si a inregistrarii sedintelor de judecata. Ordonanta a fost aprobata cu 62 de voturi ''pentru'' si 50 ''impotriva'', cu toate ca proiectul de lege a avut un raport de respingere intocmit de Comisia pentru buget din Senat.

Trecerea bugetului de la MJ la ICCJ a fost mereu amintita de catre magistrati si membri ai CSM ca o masura pentru intarirea independentei justitiei si a limitarii influentei politice in procesul judiciar.

Proiectul de lege mai are ca obiect de reglementare aprobarea unor masuri financiar - bugetare care sa asigure diminuarea cheltuielilor publice in anul 2011 prin mentinerea restrictiilor referitoare la ocuparea posturilor vacante si la achizitionarea de autoturisme, mobilier si aparatura birotica.

Ordonanta de urgenta nr. 109/2010 a fost aprobata de Plenul Senatului cu toate ca proiectul de lege a avut un raport de respingere intocmit de Comisia pentru buget din Senat. Raportul a fost respins la vot, in plen, cu 59 de voturi "impotriva" si 50 de voturi "pentru".

Masurile de reducere a cheltuielilor publice se refera la mentinerea unor restrictii referitoare la ocuparea de posturi vacante si la achizitionarea de autoturisme, mobilier si aparatura birotica.

De la aceste restrictii sunt exceptate ocuparea in anul universitar 2010-2011 a posturilor de preparator universitar, asistent universitar, lector universitar, precum si achizitionarea autoturismelor din ''Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national''.