Senatul a aprobat ordonanta pentru eficientizarea Inspectiei Judiciare si a activitatii CSM in domeniul raspunderii disciplinare a magistratilor

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Miercuri, 2 martie 2011, 14:43 Actualitate | Esenţial

Plenul Senatului a aprobat miercuri, in calitate de camera decizionala, cu 89 de voturi pentru si 15 impotriva, Ordonanta 59/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si al Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, act legislativ care are ca scop eficientizarea activitatii Consiliului in domeniul raspunderii disciplinare a judecatorilor si procurorilor. Senatul a votat actul legislativ dupa ce acesta a trecut de Camera Deputatilor prin adoptare tacita.

Printre prevederile actului normativ se numara cea privind prelungirea duratei delegarii procurorilor si judecatorilor, de la 90 de zile la sase luni, iar delegarea magistratilor poate fi prelungita, cu acordul scris al acestora, cel mult inca 6 luni.

Un alt articol din actul legislativ prevede ca "Orice persoana interesata, inclusiv conducatorii instantelor sau ai parchetelor, poate semnala inspectiei judiciare aspecte in legatura cu activitatea ori conduita necorespunzatoare a judecatorilor sau procurorilor, cu incalcarea obligatiilor profesionale in raporturile cu justitiabilii ori cu savarsirea de catre acestia a unor abateri disciplinare".

Actul normativ cuprinde si detalii despre comisiile de disciplina ale CSM, precum si membri acestora. Comisiile de disciplina pot fi sesizate de Inspectia judiciara sau se pot sesiza din oficiu in legatura cu abaterile disciplinare ale judecatorilor si procurorilor si sunt formate din 3 inspectori ai Serviciului de inspectie judiciara, fie pentru jduecatori, fie pentru procurori.

Membrii comisiilor de disciplina si membrii supleanti sunt numiti de Plenul CSM, pentru un mandat de un an, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

Plenul Senatului a adoptat ordonanta cu mai multe amendament care au fost formulate de catre Comisia juridica. Unul dintre amendamente stipuleaza ca "actiunea disciplinara poate fi exercitata in termenul de prescriptie de un an de la data la care fapta a fost cunoscuta", asa cum a propus Guvernul, insa "nu mai tarziu de doi ani de la data savarsirii acesteia".

Senatorii juristi au mai prevazut ca "un membru al CSM fata de care se exercita actiunea disciplinara nu participa in calitate de membru ales la lucrarile sectiei in care se judeca actiunea disciplinara".

La emiterea actului normativ s-a avut in vedere "necesitatea asigurarii independentei inspectorilor judiciari si a eficientizarii activitatii acestora, aspect semnalat in mod constant de Comisia Europeana cu ocazia evaluarii progreselor realizate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare", informeaza Agerpres.

Citeste aici mai multe detalii despre Inspectia judiciara si mizele schimbarii sistemului de sanctionare a judecatorilor si procurorilor


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation / Fondatorul Scolii de Bijuterie Contemporana: Eu nu vin la serviciu, eu vin in propriul meu atelier, in care imi exprim ideile. Ceea ce misca industria asta sunt ideile, nicidecum cifrele

David Sandu s-a ocupat de designul de bijuterii de cand era copil si a invatat pe cont propriu tot ceea ce stie. Assamblage - Scoala de Bijuterie Contemporana a aparut drept consecinta a acestei pasiuni. David face parte dintr-o industrie creativa emergenta, insa atat el, cat si cei care au trecut in ultimii 7 ani pe la bancurile de lucru ale scolii sale se vad adesea nevoiti sa spuna ca fac alte lucruri, pentru ca activitatea lor nu exista intr-un cadru legal.

1268 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Un pas important... (Miercuri, 2 martie 2011, 19:57)

    Mih. [utilizator]

    ...in procesul de reformare a justitiei.
    Ok! Cand justitia va functiona corect (macar in marea majoritate a cazurilor), multe vor arata altfel in tara asta.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri