Plenul Senatului a aprobat miercuri, in calitate de camera decizionala, cu 89 de voturi pentru si 15 impotriva, Ordonanta 59/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si al Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, act legislativ care are ca scop eficientizarea activitatii Consiliului in domeniul raspunderii disciplinare a judecatorilor si procurorilor. Senatul a votat actul legislativ dupa ce acesta a trecut de Camera Deputatilor prin adoptare tacita.

Printre prevederile actului normativ se numara cea privind prelungirea duratei delegarii procurorilor si judecatorilor, de la 90 de zile la sase luni, iar delegarea magistratilor poate fi prelungita, cu acordul scris al acestora, cel mult inca 6 luni.

Un alt articol din actul legislativ prevede ca "Orice persoana interesata, inclusiv conducatorii instantelor sau ai parchetelor, poate semnala inspectiei judiciare aspecte in legatura cu activitatea ori conduita necorespunzatoare a judecatorilor sau procurorilor, cu incalcarea obligatiilor profesionale in raporturile cu justitiabilii ori cu savarsirea de catre acestia a unor abateri disciplinare".

Actul normativ cuprinde si detalii despre comisiile de disciplina ale CSM, precum si membri acestora. Comisiile de disciplina pot fi sesizate de Inspectia judiciara sau se pot sesiza din oficiu in legatura cu abaterile disciplinare ale judecatorilor si procurorilor si sunt formate din 3 inspectori ai Serviciului de inspectie judiciara, fie pentru jduecatori, fie pentru procurori.

Membrii comisiilor de disciplina si membrii supleanti sunt numiti de Plenul CSM, pentru un mandat de un an, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

Plenul Senatului a adoptat ordonanta cu mai multe amendament care au fost formulate de catre Comisia juridica. Unul dintre amendamente stipuleaza ca "actiunea disciplinara poate fi exercitata in termenul de prescriptie de un an de la data la care fapta a fost cunoscuta", asa cum a propus Guvernul, insa "nu mai tarziu de doi ani de la data savarsirii acesteia".

Senatorii juristi au mai prevazut ca "un membru al CSM fata de care se exercita actiunea disciplinara nu participa in calitate de membru ales la lucrarile sectiei in care se judeca actiunea disciplinara".

La emiterea actului normativ s-a avut in vedere "necesitatea asigurarii independentei inspectorilor judiciari si a eficientizarii activitatii acestora, aspect semnalat in mod constant de Comisia Europeana cu ocazia evaluarii progreselor realizate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare", informeaza Agerpres.

Citeste aici mai multe detalii despre Inspectia judiciara si mizele schimbarii sistemului de sanctionare a judecatorilor si procurorilor