Seful Directiei Comerciale Termoelectrica, Ioan Ungureanu, fost director general al societatii, a fost retinut marti de procurorii DNA, sub acuzatia de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca s-au obtinut avantaje patrimoniale pentru sine sau altul, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Ioan UngureanuFoto: Agerpres

Ioan Ungureanu a fost numit director al Termoelectrica in septembrie 2007, de ministrul Economiei din acea vreme, Varujan Vosganian, si a fost demis doi ani mai tarziu de Adriean Videanu, in 2009. Ioan Ungureanu a ocupat funcţia de director general al Termoelectrica si în perioada 2000-2002. Ulterior, Ungureanu a fost consilier personal al ministrului Industriilor, Dan Ioan Popescu, potrivit Mediafax.

In acelasi dosar au mai fost retinuti:

  • Paul Dragos Rocosanu, executor judecatoresc, acuzat de inselaciune, fals intelectual, uz de fals, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca functionarul public a obtinut un avantaj patrimonial pentru sine sau pentru altul,
  • Ovidiu Benone Voicu, avocat in Baroul Bucuresti, acuzat de inselaciune in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata, efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea, asociere in vederea savarsirii de infractiuni,
  • Ioan Daniel Ionas, avocat stagiar, reprezentant unic al S.C. RECOVERY BEST SOLUTION S.R.L., acuzat de inselaciune, fals in declaratii, asociere in vederea savarsirii de infractiuni si efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea, in forma continuata.

Care sunt acuzatiile procurorilor DNA:

  • In cursul lunii august 2007, Termoelectrica a chemat in judecata S.C. ELECTRICA S.A., pentru o datorie pe care aceasta din urma o avea de achitat.
  • Ulterior, Termoelectrica, prin directorul general Ungureanu Ioan, a cesionat in mod ilegal, dreptul litigios de creanta avocatului Voicu Benone Ovidiu, dupa care a incheiat cu acelasi avocat un contract de asistenta juridica in litigiul respectiv. 
  • La 30 martie 2009, instanta a obligat Electrica S.A. sa achite Cabinetului avocatului Voicu Benone Ovidiu suma totala de 31.557.229,06 lei (7.470.000 euro), suma incluzand datoria initiala, penalitati de intarziere si cheltuieli de judecata.
  • In perioada aprilie/august 2009, prin manevre frauduloase desfasurate in cadrul procedurii de executare silita, executorul judecatoresc Dragos Paul Rocosanu, impreuna cu avocatii Benone Ovidiu Voicu si Ioan Daniel Ionas, au incarcat, in mod nejustificat, nota de plata pe care S.C. Electrica S.A urma sa o achite ca urmare a executarii silite, pana la valoarea de 78.654.057,04 lei (18.621.381 euro). 
  • Prin aceleasi manevre, suma mentionata, executata silit de la S.C. Electrica S.A. a revenit in totalitate societatii comerciale RECOVERY BEST SOLUTION S.R.L. (al carei reprezentant unic este Ionas Ioan Daniel) si Cabinetului de avocat Voicu Benone Ovidiu.
  • Aceasta, in conditiile in care, in zilele de 29.05.2009 si 16.06.2009 S.C. Electrica S.A platise la S.C. Termoelectrica S.A. suma totala de 31.539.229,06 lei, in conformitate cu sentinta instantei de judecata.
  • Pe de alta parte, si S.C. Termoelectrica S.A. a fost executata silit de Biroul Executorului Judecatoresc Rocosanu Dragos Paul pana la concurenta sumei de 7.812.650 lei (1.851.338 euro). La aceasta executare s-a ajuns urmare a faptului ca inculpatul avocat Voicu Benone Ovidiu a falsificat contractul de asistenta juridica ce fusese semnat cu S.C. Termoelectrica S.A (in sensul inscrierii unui onorariu de 5.000.000 lei, in conditiile in care initial nu fusese inscrisa nicio suma) la care s-au adaugat onorariul de executare silita si diferite taxe.

Printr-un mod de operare similar care a presupus manevre frauduloase (inexistenta titlului executoriu si stabilirea unor cheltuieli de executare supraevaluate) cei trei inculpati au determinat executarea silita a S.C. Asirom Teleorman S.A. pana la concurenta sumei de 10.000.000 lei (2.370.000 euro).

De asemenea, inculpatul Rocosanu Dragos Paul, in calitate de executor judecatoresc, a executat silit un imobil situat in Bucuresti, cu incalcarea drepturilor de creanta a partii vatamate, in favoarea unui alt creditor, neindreptatit.

Procurorii anticoruptie au dispus retinerea acuzatilor pe o perioada de 24 de ore, la aceeasi data acestia urmand sa fie prezentati Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.