Aproape jumatate dintre romani sunt multumiti de viata lor, desi doar 4% apreciaza ca "buna" situatia actuala a economiei nationale si doar 14% se asteapta la o imbunatatire a acesteia in 2011, potrivit studiului Eurobarometru publicat marti, transmite Mediafax.

Raportul national Eurobarometru 74 a fost prezentat, marti, intr-o conferinta de presa, de catre autorul sau, Horia Domnariu, director de cercetare la Centrul pentru Studierea Opiniei si Pietei. Datele pentru Romania au fost culese in perioada 11 noiembrie - 1 decembrie 2010 pe baza unui esantion national de 1001 de persoane, cu varste de cel putin 15 ani. Marja de eroare a studiului este de +/- 3%.

Studiul arata ca 46% dintre romani sunt satisfacuti de viata lor in general. Nivelul de satisfactie este aproximativ similar cu cel din toamna anului 2009 (47%), insa reprezinta o crestere semnificativa comparativ cu primavara anului 2010, cand acest indicator inregistrase o scadere de peste 10%, ajungand la 36 de procente.

Comparativ, media la nivelul UE a cetatenilor care se declara satisfacuti de propria viata in general este cu aproape 30% mai mare fata de nivelul inregistrat in Romania, ajungand la 78%. Cele mai ridicate valori s-au inregistrat in tarile nordice (Danemarca - 97%, Suedia - 96%, Olanda - 96%, Luxemburg - 95%, Finlanda- 94%). Niveluri mai scazute decat in Romania se inregistreaza doar in Portugalia (45%) si in Bulgaria (38%). In cazul celor 12 noi state membre, nivelul de satisfactie fata de propria viata in general este mai scazut, media fiind de 65%.

In ceea ce priveste nivelul de satisfactie al romanilor cu viata proprie, acesta variaza in functie de gradul de urbanizare. Astfel, 54% din romanii din marile orase sunt multumiti de propria viata, in timp ce procentul in mediul rural este de 39%.

Eurobarometrul arata in schimb ca pe parcursul anului 2010 s-a accentuat aprecierea negativa privind situatia economiei romanesti, procentul celor care o considera "destul de proasta sau foarte proasta" crescand de la 90% in primavara lui 2010 la 94% in toamna lui 2010.

De altfel, la nivelul intregii UE aprecierile negative fata de situatia economica actuala sunt majoritar negative. Astfel, 70% din cetatenii statelor UE au o parere proasta sau foarte proasta fata de situatia actuala a economiei lor nationale. Eurobarometrul arata ca nivelul de apreciere al situatiei economiei in Romania este de 4%, de sapte ori mai mic decat media la nivelul UE 27 (28%).

Exista de asemenea state in care perceptia publica asupra situatiei economiei s-a ameliorat pe parcursul anului 2010. Este vorba despre Belgia (de la 25% la 32%), Cehia (de la 10 la 17%) si Estonia (de la 26 la 32%).

Totodata, Eurobarometrul arata ca la nivelul UE exista si state in care perceptia asupra situatiei economiei nationale este una categoric pozitiva. Este vorba despre Suedia (85%), Luxemburg (79%), Austria si Finlanda (61%). Cazul cel mai spectaculos este cel al Germaniei, unde anul 2010 a marcat o schimbare de opinie semnificativa. Astfel, Eurobarometrul din primavara lui 2010 arata ca 62% din germani apreciau situatia economiei lor nationale drept proasta sau foarte proasta. In toamna lui 2010 insa, 68% din germani apreciaza drept buna situatia economiei lor nationale.

Studiul prezentat la Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti arata ca, in pofida acestei aprecieri negative asupra situatiei actuale a economiei, optimismul romanilor referitor la evolutia vietii lor a crescut in 2010. Astfel, numarul romanilor care cred ca viata le va fi mai buna in urmatorul an a crescut de la 16 la 22% intre primavara si toamna lui 2010. Paradoxal, studiul arata in schimb ca doar 14% din romani anticipeaza o imbunatatire a situatiei economiei in urmatoarele 12 luni.