Ducu Bertzi a declarat ca decizia CNSAS, care a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate calitatea lui de colaborator al fostei Securitati, este "nedreapta", cantaretul precizand ca nu a facut politie politica, nu a facut rau nimanui si se va apara pana la capat, relateaza Mediafax. Intrebat daca si-a pus la dispozitia Securitatii locuinta lui de la vremea respectiva, Bertzi a spus ca a fost "fortat de imprejurari" si "nu de buna voie" a facut acest lucru.

Ducu Bertzi (foto arhiva)Foto: AGERPRES

Bertzi spune ca l-a "surprins" decizia Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), care a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate calitatea de colaborator al fostei Securitati a cantaretului.

"(Decizia, n.r.) este nedreapta, iar materialul pe care mi l-au remis impreuna cu decizia contrazice decizia. De altfel, materialul a fost finalizat in septembrie 2010 si a trebuit sa treaca cinci luni si jumatate ca sa scoata decizia de colaborare", spune Ducu Bertzi.

Intrebat daca si-a pus la dispozitia Securitatii locuinta lui de la vremea respectiva, Ducu Bertzi a spus ca a fost "fortat de imprejurari" si "nu de buna voie" a facut acest lucru.

"Eram angajat la IMUAB - fabrica de componente nucleare. Conform regulamentului intern, nu aveam voie sa am relatii cu strainii. In cazul unei intalniri cu o persoana straina, trebuia informat securistul care se ocupa de fabrica. Eu aveam prieteni straini, mergeam la ei in casa de ani buni. Nu aveam de ascuns treaba asta, dar nici nu am informat pe nimeni oficial. In 1988, m-au strans cu usa. Puteam fi acuzat de spionaj sau manifestam o atitudine "prieteneasca". Am ales a doua varianta care s-a concretizat cu apelarea din cand in cand la garsoniera mea. In aprilie '89, mi s-a cerut o nota despre unul din diplomatii straini. Am scris-o si daca o veti citi veti vedea ca nu am scris absolut nimic rau despre aceea persoana. A fost singura nota pe care am scris-o, dupa care nu am mai fost cautat. Le-am spus prietenilor mei si, de altfel, am ramas prieteni pana azi", a explicat artistul.

Totodata, cantaretul spune ca din documentul CNSAS rezulta ca exista doua volume referitoare la urmarirea sa. "Vreau sa le consult si eu. Stiam ca sunt supravegheat inca din 1985."

In plus, Bertzi a precizat ca nu a facut politie politica. "Stiind ca nu am facut politie politica, ca nu am facut rau nimanui, ma voi apara pana la capat", a spus Ducu Bertzi.

CNSAS a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate calitatea de colaborator al fostei Securitati a cantaretului Ducu Bertzi, care si-ar fi pus locuinta la dispozitia Securitatii.

Decizia de colaborare in cazul lui Alexandru (Ducu) Bertzi a fost data recent, iar in 24 februarie a fost inregistrat la Curtea de Apel Bucuresti - Sectia de contencios administrativ si fiscal dosarul in care CNSAS cere constatarea calitatii de colaborator al Securitatii a lui Ducu Bertzi.

Primul termen in procesul dintre CNSAS si Ducu Bertzi a fost fixat de instanta pentru 6 septembrie.