Un grup de 79 de cetateni romani a parasit in siguranta Libia luni, la ora 16.30, prin punctul de frontiera rutier Dahibat, fiind in momentul de fata in Tunisia, informeaza Ministerul de Externe.

Trecerea frontierei s-a facut cu sprijinul si in prezenta consulului Romaniei la Tunis, care s-a deplasat in acest scop la Dahibat (circa 600 km de Tunis). Cetatenii romani urmeaza sa fie repatriati in Romania pe calea aerului. Pentru a realiza aceasta actiune, MAE a indeplinit toate procedurile de procesare a documentelor de calatorie si a trimis un functionar consular la Tunis pentru a acorda asistenta cetatenilor romani evacuati din localitatea Ghadames, se mai arata in comunicatul MAE.

De asemenea, cei 42 de romani de la bordul navei britanice HMS Cumberlan au ajuns in cursul zilei de luni in Malta, unde au fost intampinati de echipa consulara si sunt transferati catre aeroportul din La Valetta, de unde vor fi preluati de catre o aeronava romaneasca care ii va transporta la Bucuresti.

Numarul cetatenilor europeni care au fost evacuati cu ajutorul echipelor romanesti a ajuns la 49.

Comunicatul MAE reaminteste ca in cursul acestei zile sunt in desfasurare, in paralel, mai multe actiuni avand ca finalitate evacuarea a circa 200 de cetateni romani care se mai afla inca in Libia.

Operatiunile de evacuare a cetatenilor romani din Libia sunt coordonate de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. Pentru cresterea eficientei demersurilor intreprinse sunt folosite, fara exceptie, toate solutiile de evacuare, terestre, maritime sau aeriene, inclusiv cele facilitate prin mecanismul de cooperare consulara europeana, precizeaza comunicatul mentionat.

MAE mentine operational singurul punct de informare/asistenta si preluare a cetatenilor romani si europeni in cadrul aeroportului La Valetta din Malta.

In continuare, MAE depune eforturi pentru repatrierea cetatenilor romani care se afla in zone indepartate, la distante mari de capitala Tripoli.

MAE recomanda tuturor cetatenilor romani care se mai afla in Libia sa paraseasca aceasta tara.

MAE tine legatura permanent cu cetatenii romani aflati inca in Libia, cu familiile acestora din Romania, precum si cu firmele angajatoare.

In continuare, in cadrul Departamentului Consular functioneaza, in regim permanent, celula de criza, cetatenii romanii avand posibilitatea contactarii 24/24 linia telefonica +4021.319.21.37, mai arata sursa citata.