Doi barbati din comuna Slobozia Conachi (Galati) au fost prinsi in flagrant de politisti si jandarmi in timp ce sustrageau de pe stalpii de telecomunicatii 40 de metri cablu din cupru, care asigurau legaturile telefonice, a declarat luni, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Galati, locotenent Costin Barbu. Si in Mures, Inspectoratul de Politie a anuntat, luni, ca hotii de fier vechi au devenit tot mai inventivi, furand de la gratare de fier sau garduri de sarma, pana la conducte de transport de gaze naturale.

In Galati, jandarmii si politistii au stat la panda mai multe ore pana i-au prins pe cei doi hoti, care nu erau la prima actiune de acest gen, ei recunoscand inca noua astfel de furturi. Conform reprezentantilor Romtelecom, societatea pagubita, numai o innaditura pe un stalp costa 700 lei.

In urma cu numai cinci zile, alti trei tineri, din comuna Frumusita, au fost retinuti pe baza de ordonanta, iar un al patrulea este cautat de politisti, dupa ce au sustras peste 100 metri de cabluri telefonice suspendate din zona comunei Tulucesti.

Hotii ard cablurile telefonice, iar cuprul rezultat il valorifica la centrele de colectare a fierului vechi.

Tot luni, Inspectoratul de Politie Mures a anuntat ca hotii de fier vechi au devenit tot mai inventivi, furand de la gratare de fier sau garduri de sarma, pana la conducte de transport gaze naturale. Potrivit IPJ Mures, o patrula de siguranta publica de la Politia orasului Ungheni a depistat in flagrant week-end-ul trecut sase indivizi care au taiat o portiune din conducta de transport gaze situata la marginea orasului Ungheni.

"Cei sase (...) cu ajutorul unui aparat de sudura autogen natural, avand diametrul 22 cm, au taiat aproximativ 11 metri conducta de transport gaze, aflata in conservare. In cauza se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de furt calificat, prejudiciul urmand a fi comunicat ulterior de catre companie", precizeaza un comunicat de presa al IPJ Mures, citat de Agerpres.

Acelasi document arata ca in urma cu cateva zile, lucratorii Postului de Politie Zau de Campie au fost sesizati de catre administratorul Centrului de plasament din localitate cu privire la faptul ca a disparut gardul din plasa de sarma care imprejmuia institutia. Plasa de sarma a fost recuperata, iar barbatul care a comis fapta a fost prins si este cercetat pentru infractiunea de furt calificat.

Tot la sfarsit de saptamana, o patrula de siguranta publica de la Politia municipiului Targu Mures a fost sesizata despre faptul ca doua persoane necunoscute au sustras de la blocurile de locuinte mai multe gratare din fier. Si in acest caz cei doi hoti au fost identificati, fiind intocmit dosar penal pentru furt calificat.