Presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Silviu Bian, a declarat, vineri, la Alba Iulia, ca liderii de sindicat sunt "deranjati" de modificarile aduse Codului muncii pentru ca se elimina o prevedere referitoare la modalitatea de concediere a lor, relateaza Agerpres.

"Este o reglementare, undeva, in care liderii de sindicat nu mai beneficiaza de protectie numai in baza mandatului pe care il au. Inainte erau un fel de vatafi pe la firme. Acum, daca el are un contract individual de munca, are niste reguli stabilite, trebuie sa le indeplineasca si are si o limita", a spus presedintele ANOFM.

El a aratat ca in actualul cod se prevede ca, "pe toata durata exercitarii mandatului, precum si pe o perioada de doi ani de la incetarea acestuia, reprezentantii alesi in organele de conducere ale sindicatelor nu pot fi concediati pentru motive care nu tin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesionala sau pentru motive ce tin de indeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariatii din unitate".

"Acum a fost eliminata acea prevedere cu doi ani si asta ii deranjeaza, de asta spun ca a venit sclavagismul", a sustinut Silviu Bian.

Presedintele ANOFM a opinat ca "nu exista un nou cod al muncii", ci doar "a fost ajustat, din necesitate", pentru a fi adaptat la directivele Uniunii Europene.

Potrivit lui Bian, codul nu aduce "modificari substantiale", ci "vine in sprijinul oamenilor, nu in detrimentul lor".

"In esenta si in ansamblul sau, Codul actual al muncii este o lege buna, care va fi mentinut, cu corecturile si imbunatatirile care se impun", a mai spus presedintele ANOFM.