Lupta intre generatii, dar si pentru influenta la sefia Colegiului Medicilor Dentisti din Bucuresti. Alegerile pentru conducerea forului reprezentativ al stomatologilor din Capitala au fost invalidate. Nu inainte de a se declansa insa un intreg scandal pentru ca organizatorii ar fi trecut in dreptul unor candidati mai multe voturi decat cele existente in urne. Procesul electoral i-a impartit pe doctori in doua tabere. Surse din Colegiu au declarat pentru Hotnews.ro ca miza acestor dispute intre oamenii cu halate albe ar fi de fapt sume foarte mari de bani.

Alegeri invalidate la CMDBFoto: Flickr / Conor Lawless
  • Citeste in articol culisele razboiului pentru putere in lumea dentistilor

Pe de o parte este fosta conducere, care refuza sa dea explicatii pentru cele intamplate. De cealalta parte sunt tinerii din bransa, care spun ar fi fost majoritari la vot si ca, desi toti au ales sa fie condusi de medici din noua generatie, rezultatele i-ar fi dat castigatori tot pe seniori. Ipoteza este sustinuta si de publicatia de specialitate paginamediacala.ro care a fost observator la procesul electoral si care estimeaza ca din cei 560 de medici dentisti care si-au exprimat optiunile, peste 60% au fost tineri.

Ce este Colegiul Medicilor Dentisti

Colegiul Medicilor Dentisti din Bucuresti (CMDB) este o organizatie profesionala la care sunt obligati sa adere, prin lege, toti doctorii din Capitala care au aceasta specialitate si vor sa-si exercite profesia.

O data la patru ani, membrii isi aleg conducerea, adica stabilesc prin vot direct si secret componenta Adunarii Generale, a Consiliului si Cenzorii. Acest eveniment a avut loc pe data de 19 februarie, cand 109 medici au candidat pentru unul dintre cele 49 de locuri de Consilier, iar 108 au vizat cele 38 de fotolii din Adunarea Generala. Pentru cele trei functii de Cenzor au candidat trei medici.

Cum isi aleg dentistii conducerea

Au existat, asadar, trei liste. In procesul de votare, in loc de stampila traditionala de la voturile clasice, fiecare alegator trebuie sa incercuiasca numele candidatilor preferati. Se pot alege in acest fel maximum 49 de persoane din prima lista, 38 de pe a doua si 3 din a treia. Un alt amanunt specific acestui procedeu de votare consta in faptul ca, dupa ce termina cu incercuitul, alegatorul este obligat sa taie cu o linie toate celelalte nume de pe buletinele de vot, pentru ca acestea sa fie considerate valide.

Surse din Colegiu au declarat pentru HotNews.ro ca alegerile din 19 februarie a decurs "surprinzator" pentru multi, pentru ca, spre deosebire de alte scrutinuri, au participat foarte multi tineri care ar fi dorit la conducere oameni din randul lor. Potrivit surselor citate, s-au anulat peste 120 de voturi, pentru ca in final alegerile sa fie castigate tot de "garda veche". Comisia Electorala Centrala (CEC) - organism format tot din medici si care supravegheaza alegerile Colegiului Medicilor Dentisti la nivelul intregii tari - a invalidat insa scrutinul, pe motiv ca, in cazul unora dintre candidati, s-au constatat si 40 de voturi in plus sau in minus.

Miza inghesuielii pe liste: bani, influenta, interese

Surse din cadrul Colegiului Medicilor Dentisti din Romania (CMDR) au declarat pentru HotNews.ro ca succesul in alegeri este sinonim cu patronarea unor sume mari de bani, cu controlarea breslei si impunerea propriilor interese. Cei care sunt alesi in Consiliu intra apoi in diferite comisii, care "elibereaza avizele de infiintare si functionare a cabinetelor medico-dentare", "stabilesc sistemul de credite de educatie medico-dentara continua pe baza caruia se evalueaza activitatea de perfectionare profesionala a medicilor dentisti" (iar "medicilor dentisti care nu realizeaza pe parcursul a 5 ani numarul minim de credite de educatie medico-dentara stabilite de Consiliul national li se suspenda dreptul de libera practica") sau "stabilesc conditiile privind desfasurarea de catre cabinetele si unitatile medico-dentare a publicitatii si aproba continutul materialului publicitar". Acestea sunt doar cateva dintre atributiile prevazute in Regulamentul de organizare si functionare a CMDR. (Vezi documentul atasat)

Cu alte cuvinte, Colegiul aproba sau nu autorizatiile pentru cabinetele stomatologice nou-infiintate, programele de educatie si evaluare obligatorii pentru doctori sau fixeaza taxele pe care acestia trebuie sa le plateasca pentru anumite servicii.

Potrivit legii care reglementeaza CMDR:

  • "Colegiul Medicilor Dentisti din Romania este autonom in raport cu orice autoritate publica sau persoana juridica de drept privat si isi exercita atributiile fara posibilitatea vreunei imixtiuni".
  • "Colegiul Medicilor Dentisti din Romania are autonomie institutionala in domeniul sau de competenta, normativ si jurisdictional"

Fosta conducere a CMDB nu a putut fi contactata pentru a comenta situatia creata prin invalidarea alegerilor. In schimb, presedintele Comisiei Electorale Centrale, Dragos Stanciu, a explicat pentru HotNews.ro de ce a hotarat reluarea scrutinului si dizolvarea Comisiei electorale a CMDB, cea care a organizat de fapt scrutinul din 19 februarie.

Presedintele CEC: In cazul unor candidati, in procesul verbal erau trecute cu 30-40 de voturi in plus sau in minus

"O parte dintre candidati au fost favorizati, iar altii au fost defavorizati", a constatat presedintele CEC, care a precizat ca nu detine lista completa cu numarul tuturor voturilor corecte, pentru ca nu au fost reverificate decat 11 persoane. "Noi suntem medici, nu suntem politisti, deci nu pot spune ca este o frauda. Ci o greseala", a punctat acesta.

O eroare care se poate produce si la alegerile din 6 martie - data la care a fost reprogramat scrutinul invalidat. Dragos Stanciu sustine ca trebuie regandit procesul electoral. "Dar va dati seama ca acum vor fi re-reverificate rezultatele, dupa atatea suspiciuni. Acum suflam si in iaurt", a declarat presedintele CEC.

Romania - destinatie de turism stomatologic

Romania a devenit in ultimii ani un loc predilect al pacientilor europeni care vor sa isi trateze problemele stomatologice la preturi mai mici decat in statele de provenienta. In Bucuresti, exista cabinete medicale care se promoveaza postand pe site-uri serviciile pe care le acorda pacientilor straini. "Bucurestiul este un centru de perfectionare a medicilor dentisti si pentru ca pretentiile pacientului sunt mai mari, aici vin atat romani cat si pacienti straini", se arata in oferta unui centru stomatologic din Capitala.

Purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) declara anul trecut pentru Saptamana Financiara ca, in ceea ce-i priveste pe pacientii straini, "cele mai cautate servicii sunt cele stomatologice, de chirurgie estetica, dar si tratamentele de recuperare. Romania are destule atribute pentru a putea miza pe o dezvoltare a acestui domeniu, iar investitorii privati incep sa simta ca exista destul potential". Potrivit acestuia, estimarile arata ca, pana in 2015, piata turismului medical va atinge valoarea de 100 de milioane de euro.

In Romania exista in prezent aproximativ 16.000 de medici stomatologi, care platesc o cotizatie lunara de 40 de lei catre Colegiul Medicilor Dentisti din Romania, potrivit datelor furnizate de Colegiu. Reprezentantii CMDR sustin, insa, ca nu exista date centralizate cu privire la numarul cabinetelor stomatologice private, al cabinetelor scolare de medicina dentara si al cabinetelor care functioneaza in spatii preluate in comodat.

Vezi atasat decizia CEC de invalidare a scrutinului din 19 februarie