"Dosarul privind solicitarea de extradare a cetateanului roman Nicolae Popa, adresata de autoritatile romane, este in prezent in finalizare la Ministerul Justitiei si Drepturilor Omului din Indonezia, in vederea trimiterii acestuia catre presedintele acestei tari pentru incheierea procedurii", a declarat joi purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Doris Mircea, potrivit Agerpres. Fostul director a fost arestat, in 2 decembrie 2009, de autoritatile din Jakarta, Indonezia, el fiind condamnat de Tribunalul Bucuresti, in 2006, la 15 ani de inchisoare pentru fraudarea FNI.

Nicolae PopaFoto: Reuters

"In perioada 8 decembrie 2010-18 februarie 2011, pe baza deciziei Tribunalului Jakarta Sud din 8 decembrie 2010 privind extradarea cetateanului roman Nicolae Popa, a avut loc un proces de coordonare intre institutiile indoneziene implicate in procedura extradarii. La 18 februarie 2011, a fost finalizata etapa procedurala a comunicarii catre Ministerul Justitiei si Drepturilor Omului a punctului de vedere al MAE indonezian, Biroului procurorului national si politiei indoneziene cu privire la extradarea lui Nicolae Popa', a declarat oficialul MAE.

In toata aceasta perioada, ambasada Romaniei la Jakarta a continuat sa fie in permanent contact cu autoritatile indoneziene implicate, inclusiv pentru accelerarea ritmului de intreprindere a demersurilor.

La inceputul lunii decembrie, un tribunal indonezian a admis extradarea lui Popa. Imediat dupa decizia instantei, Popa a declarat ca "in Romania pot sa lupt, sa lucrez la procesul meu, pentru ca nu sunt vinovat. Si vreau sa demonstrez ca sunt nevinovat".

In februarie 2010, ministrul indonezian al Justitiei, Patrialis Akbar, a autorizat extradarea in Romania a fostului director Gelsor, Nicolae Popa, procedura fiind aprobata, ulterior, si de presedintele indonezian.

In 25 august 2010, presedintele indonezian Susilo Bambang Yudhoyono a aprobat decretul privind inceperea procedurii de extradare a lui Popa. Astfel, dupa acest acord, procedura de repatriere a fost din nou pusa in discutia instantei, potrivit procedurii.

Intre Romania si Indonezia nu exista un acord de extradare, insa conform articolului 39 din Legea 1/1979 privind extradarea, in cazul in care presedintele accepta o cerere de extradare, procedura care va fi urmata va fi similara celei in care un astfel de acord ar exista.

Potrivit legii, Ministerul indonezian al Justitiei este cel care comunica decretul de extradare statului solicitant, pe canale diplomatice, insa acelasi minister poate cere, intr-un interval de timp rezonabil, si informatii suplimentare in cazul persoanei pentru care s-a cerut extradarea.

Aceeasi lege prevede ca persoana pentru care a fost ceruta extradarea va fi predata autoritatilor solicitante la data si locul stabilite de Ministerul Justitiei din Republica Indonezia. Daca preluarea nu se face la termenul stabilit, persoana respectiva poate fi eliberata dupa 15 zile, dar nu mai tarziu de 30 de zile.

Nicolae Popa a fost arestat, in 2 decembrie 2009, de autoritatile din Jakarta, Indonezia, el fiind condamnat de Tribunalul Bucuresti, in 2006, la 15 ani de inchisoare pentru inselaciune, alaturi de Ioana Maria Vlas, decizia ramanand definitiva in 2009.

Popa a fost director al grupului de firme Gelsor si membru al Consiliului de Incredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. Decizia definitiva si irevocabila in dosarul prabusirii FNI a fost data in 4 iunie 2006, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.