Peste jumatate dintre romani considera oportuna infiintarea unui nou partid in Romania. Rezultatul apartine unui sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES). Potrivit acestuia, 51% dintre cei chestionati au declarat ca o noua formatiune ar avea sanse sa se impuna pe scena politica, in timp ce 46% sustin contrariul, transmite Agerpres.

Dintre respondentii care crediteaza cu sanse noua formatiune politica, 40% sunt de parere ca aceasta ar trebui sa fie de centru, 22% opteaza pentru orientare de dreapta, in timp ce 21% o pozitioneaza spre stanga. 16% dintre cei chestionati nu reusesc sa incadreze doctrinar o viitoare formatiune politica in Romania.

Infiintarea unui nou partid face subiectul unei dezbateri lansate in urma cu o saptamana pe site-ul Contributors.ro. Printre cei care si-au spus punctul de vedere referitor la acest subiect se numara Cristian Ghinea - "Reteta pentru noul partid. Cati v-ati baga?", Stefan Vlaston - "Un nou partid, demolat inainte de a se naste", Ciprian Ciucu - "Liderii viitorului partid" sau Vasile Ernu - "Generatia Zero a politicii romanesti isi face Partid".

In urma cu o zi, consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu spunea intr-o analiza publicata pe Contributors.ro, intitulata "Alba ca Zapada, Populistii si Opozitia", ca "daca in PDL vor aparea factiuni care sa se delimiteze de reformele aplicate de guvernul Boc, esecul partidului in alegeri este garantat". Sebastian Lazaroiu, care a lansat in 2010 ideea infiintarii unui nou partid, botezat generic Alba ca Zapada, avertizeaza asupra unor pericole care ar putea sta in calea aparitiei noului partid. "Un nou partid fara un mesaj radical care sa intampine asteptarile cheie ale electoratului se poate prabusi peste noapte. De asemenea, un nou partid constituit din finantari dubioase se dezumfla indata ce apar la suprafata toate firele care duc la sponsori compromisi", scrie Lazaroiu in analiza sa.

Romanii vor un alt premier - Mugur Isarescu

O alta concluzie a sondajului realizat de IRES este ca romanii vor un alt premier. Un sfert dintre cei chestionati sustin ca Mugur Isarescu este personalitatea care ar trebui sa detina functia de premier.

La intrebarea "Cine credeti ca ar trebui sa fie urmatorul prim-ministru al Romaniei?", 25% dintre cei chestionati l-au nominalizat pe guvernatorul BNR. Acesta este urmat in preferintele celor intervievati de Victor Ponta (9%), Klaus Johannis (6%), Emil Boc (3%), Crin Antonescu, Adrian Nastase si Mihai Tanasescu - cu cate 2%. La aceeasi intrebare, 41% dintre cei chestionati au raspuns "nu stiu", potrivit Agerpres.

84% dintre respondenti au declarat ca au auzit despre "discutiile dintre presedintele Traian Basescu si partidele de la putere privind inlocuirea premierului Emil Boc", iar 65% au o parere buna si foarte buna in ceea ce priveste posibila inlocuire a actualului prim-ministru.

In acelasi timp insa, 60% dintre respondenti sunt de parere ca schimbarea premierului Emil Boc nu va modifica increderea in actualul guvern. In privinta numirii unui prim-ministru independent, 47% au raspuns ca sunt de acord in mare si foarte mare masura, iar 51% au spus ca accepta aceasta varianta in mica si foarte mica masura.

Studiul IRES a fost realizat pe 18 februarie, pe un esantion national reprezentativ de 1.100 persoane de 18 ani si peste aceasta varsta, cu o marja de eroare de ᅡ 3,0%.