Premierul Emil Boc le-a cerut prefectilor, in cadrul videoconferintei de duminica, sa actioneze direct si fara menajamente in lupta impotriva fenomenului etnobotanicelor, in contextul in care Executivul a aprobat, saptamana trecuta, un program de masuri pentru combaterea comercializarii substantelor etnobotanice, anunta Agerpres.

"Studiati cu maxima atentie ordinul semnat de catre ministrii de resort, alcatuiti echipele de control, interveniti direct si fara menajamente in combaterea acestui fenomen", le-a spus prim-ministrul prefectilor.

El a adaugat ca prefectii vor trebui sa raporteze lunar Ministerului Administratiei si Internelor actiunile desfasurate in acest sens, iar acesta, la randul sau, trebuie sa informeze Guvernul, pentru a vedea, astfel, daca se impune aplicarea si altor masuri in acest domeniu.

Emil Boc a mai anuntat ca se lucreaza la un proiect legislativ pentru a interzice etnobotanicele dupa modelui "celei mai avansate legi din UE, legea poloneza".

El le-a explicat prefectilor ca s-a decis ca la nivelul fiecarui judet si al municipiului Bucuresti sa se constituie o echipa mixta de control, ale caror actiuni se vor realiza prin coordonarea prefectului sau la initiativa acestuia.

In sedinta de miercurea trecuta, Executivul a aprobat un plan de actiune pentru o interventie mai ferma in teren, astfel incat sa se suplimenteze echipele de control din teren si acestea sa nu se limiteze la fortele Ministerului Administratiei si Internelor, ci sa cuprinda si reprezentanti ai Garzii Financiare, Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare, Oficiului pentru Protectia Consumatorului.

"Lupta pentru combaterea acestui fenomen nu incepe de astazi, masurile luate ii vor da o amploare mult mai mare. Altfel, acest fenomen este extrem de usor de raspandit cu consecinte atat de grave si nu va putea fi mentinut sub control", declarase, miercuri, Emil Boc.