"Raportul este unul factual, notand progrese semnificative in legatura cu majoritatea reperelor pe care Comisia Europeana si Romania le urmaresc impreuna, atat in ceea ce priveste reforma justitiei cat si lupta impotriva coruptiei. Ca in cazul oricarui astfel de document, cu atat mai mult unul interimar, constatarile imbucuratoare nu trebuie nici diminuate, dar nici tratate cu un exces de euforie", a comentat, vineri, comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, concluziile Raportului intermediar de cooperare si verificare in domeniul justitiei, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro.

"Este pur si simplu o borna pe un drum pe care Romania trebuie sa-l parcurga cu calm si temeinicie, nu pentru Comisia Europeana sau altcineva din exterior, ci pentru propria buna randuire. Pe acest drum nu suntem la inceput, dar mai sunt inca borne de depasit", a mai adaugat Dacian Ciolos.

El subliniaza ca "etapele urmatoare trebuie parcurse cu vointa, responsabilitate si cooperare politica, dar si cu un rol esential asumat de catre profesia magistratilor, care are acum cadrul pentru a-si manifesta independenta si profesionalismul. Este o chestiune de demnitate nationala ca acest mecanism sa nu mai fie necesar intr-un viitor cat mai apropiat".