Aderarea Romaniei la spatiul Schengen nu va fi amanata din cauza Bulgariei, a declarat Dobroslav Dimitrov, presedintele Comisiei de afaceri externe si aparare a Parlamentului bulgar, intr-un interviu acordat Agerpres. El si-a exprimat speranta ca aderarea la Schengen se va realiza in timpul presedintiei ungare a Uniunii Europene, in primul semestru al acestui an. Intre timp, comisiile parlamentare de politica externa din Romania si Bulgaria vor adopta, miercuri, o declaratie comuna cu privire la problematica aderarii celor doua tari la spatiul Schengen.

"Aderarea noastra este printre prioritatile presedintiei ungare a Uniunii Europene si speram ca se va realiza pana la incheierea acestei presedintii", a spus parlamentarul bulgar, membru al partidului GERB, aflat la putere in Bulgaria.

Potrivit presedintelui Comisiei de politica externa din Camera Deputatilor, Attila Korodi, aceasta declaratie nu va reflecta spiritul critic legat de Schengen, fiind mai degraba un instrument al activitatii parlamentare.

Acest demers are loc in contextul in care Comisiile de politica externa din Parlamentul Romaniei si Adunarea Nationala a Bulgariei se vor reuni miercuri la Giurgiu si la Ruse. La discutii participa ambasadorii Belgiei, Ungariei si Poloniei acreditati in Romania si in Bulgaria, precum si ambasadorul Romaniei la Sofia, Anton Pacuretu, si ambasadorul Bulgariei la Bucuresti, Valentin Radomirski.